Tornaveu
Una beca per explorar les arrels dels ateneus catalans

Incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. Amb aquest objectiu, l’any 2014 naixia la beca de recerca històrica Terra d’Ateneus, adreçada a totes les persones investigadores de centres d’estudis locals i comarcals i impulsada per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). I enguany s’arriba a la quarta edició d’una beca que està dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball per part de l’Editorial Afers.

La convocatòria és oberta a i el termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 24 de març de 2017, el termini per a la realització del treball serà entre juny del 2017 i juny del 2018. Les bases de la beca estableixen que la proposta ha d’incloure l’estudi de com a mínim dos ateneus i la seva incidència en el context cultural. A l’hora de puntuar els treballs presentats, es tindran en compte criteris com l’interès científic del projecte, la metodologia de treball i l’historial científic dels sol·licitants. També es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida.

L’Editorial Afers ha publicat els dos primers volums de la col·lecció Terra d’Ateneus: El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902), de David Cao (guanyador de la I Beca Terra d’Ateneus 2014); i L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, de Jordi Albaladejo (guanyador de la II Beca Terra d’Ateneus 2015). El tercer volum s’editarà durant el 2017 i serà el treball La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979, presentat per Guillem Puig Vallverdú, a qui s’ha concedit la III Beca de Terra d’Ateneus 2016.

La beca compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de l’Obra Social de la Caixa.

Podeu consultar les bases d’aquesta nova convocatòria a l’enllaç, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa