Tornaveu
Un simposi per analitzar el ritual dels tocs de campana

Un simposi per analitzar el ritual dels tocs de campana Per alguns, és poc més que un soroll, però per a molts, el toc de campana és història, festa, tradició i identitat, una part substancial del ritual festiu de les comunitats. I des del 24 d’octubre del 2017, la Generalitat de Catalunya va declarar els tocs de campana com un element festiu patrimonial d’interès nacional, reconeixent el seu valor festiu, patrimonial i identitari. Per tant, hi ha tots els ingredients per reflexionar sobre la diversitat i riquesa d’aquest patrimoni a Catalunya. Aquest és justament l’objectiu del primer Simposi de Campanes, Campaners i Campanars. Els tocs de campana, que tindrà lloc aquest dissabte 28 d’abril a Os de Balaguer, organitzat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural conjuntament amb la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya i l’Ajuntament d’Os de Balaguer.

Tal com explica l’organització del simposi, la campana és un nexe i un facilitador de la vida comunitària, un mitjà de comunicació immediat i eficaç, que marca i estructura el temps, el quotidià i l’extraordinari. I en aquest sentit, també es vol reflexionar sobre les raons per les quals alguns tocs a Catalunya es perden, altres es mantenen i alguns es recuperen. Tocs que vénen de lluny i que són un lligam amb el passat. Amb aquest simposi es vol “retre homenatge a tots els Campaners, que amb la seva il·lusió i esforç permeten mantenir viu aquest ofici tan arrelat entre nosaltres i que alhora forma part de la nostra cultura i de la nostra forma de ser”.

El simposi (de 16h a 20h) s’emmarca dins la 31a Trobada de Campaners, que comença dissabte 28 a les 12h amb un vermut i la presentació del conte L’Arnau i el seu avi campaner, de Cèsar Navarro. I al vespre hi haurà concert d’havaneres a càrrec de Les Anxovetes. I diumenge 29 hi haurà moltes activitats familiars, com la fira de la campana pels carrers d’Os de Balaguer, la rebuda de campaners amb els grallers i el bateig de quatre campanes foses en l’edició del 2017. Tampoc no hi faltarà el record per als presos polítics, amb una tocada de campanya d’Os de Balaguer per la seva llibertat a les 12.15h. I tot plegat, amanit amb un dinar popular i una cloenda del cap de setmana amb l’actuació dels bastoners de les Terres de Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa