Tornaveu
Un retrat actual i sense prejudicis sobre la maçoneria

Es tracta d’una exposició promoguda per la Direcció general de Difusió amb la col·laboració de la publicació Sàpiens i comissariada pel periodista Enric Calpena, amb l’assessorament de persones properes i vinculades a la maçoneria, com ara Josep Brunet, maçó i patró de la Biblioteca Arús, fundada per Rossend Arús, un històric de la francmaçoneria catalana del segle XIX.

Per què la maçoneria sovint ha estat perseguida i castigada? Els maçons es defineixen com a lliurepensadors, però, perseguits històricament, han acabat duent a terme les seves activitats en envoltats de secrets i misteris. D’aquí que s’hagi arribat al dia d’avui amb molts prejudicis i falses creences sobre aquest moviment tan potent a Catalunya.

A principis del segle XVIII es va crear la primera lògia moderna, la Gran Lògia d’Anglaterra, dos dels seus membres n’escriuen els estatuts, que seran emprats des d’aleshores pels maçons de tot el món. Durant 300 anys, els maçons han estat al capdavant d’alguns dels esdeveniments més transcendents, revolucions, transformacions socials, però també han estat perseguits i acusats de conspiradors, d’arribistes i d’estar al darrere de revolucions, atemptats i guerres. Tot plegat, ho podeu descobrir a la mostra.

A casa nostra, els maçons van ser perseguits pel règim franquista, però van sobreviure i van aconseguir recompondre el moviment. I al Palau Robert també descobrireu quins han estat els maçons catalans més importants, com Joan Prim, Clotilde Cerdà o el president Companys, I també a escala internacional van ser maçons Charles de Montesquieu, Benjamin Franklin, Johann Wolfgang von Goethe, Oscar Wilde o Winston Churchill.

Altres aspectes en què s’endinsa l’exposició són el llast dels prejudicis i la importància cabdal de la simbologia han jugat un paper important en l’esdevenir de l’Orde.

“La maçoneria, malgrat les arrels medievals i la simbologia arcaica, malgrat les persecucions i els prejudicis, continua present a bona part de la Terra i agermana homes i dones de filosofies i creences sovint ben dispars”, conclou la mostra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa