Tornaveu
Un llibre explora el vincle centenari de la ciutat de Barcelona i el món del foc

L’obra, que editen l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial El Cep i la Nansa edicions, recull el testimoni d’alguns dels protagonistes del moment, detalla la formació de les colles i fa un inventari exhaustiu dels diables i les bèsties fogueres que hi ha actualment a la ciutat. És tracta d’un llibre molt participatiu en el que han col·laborat experts i estudiosos de la festa i cultura popular.

Amadeu Carbó explica que el correfoc esdevingué en el seu inici “un indicador més d’un procés de renovació festiva, d’explosió cultural i d’alliberament col·lectiu” de la ciutat. Confirma la vitalitat del correfoc “amb prop de seixanta colles de diables actives i més de cinquanta figures de bestiari de foc”. Daniel Vilarrúbias investiga sobre els orígens del foc festiu a la ciutat comtal i Xavier Cordomí es centra en el període comprès entre els anys 1977 i 2018.

Jordi Barbet “Kami” és el responsable de descobrir la relació de la música amb el correfoc mentre que Montserrat Garrich i Jordi Cubillos focalitzen la seva atenció en la indumentària dels protagonistes així com alguns detalls complementaris que els serveixen per identificar-se en tot moment.

Ester Estela tanca el llibre amb una anàlisi de la relació entre foc i festa i un seguit d’entrevistes a testimonis diversos que han vist néixer el correfoc i han viscut la seva evolució en el decurs dels anys.

Dimecres 4 de desembre (18.30 hores) es farà la presentació a Can Galta Cremat, el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, que celebra la festa major. Hi participaran, a més dels autors, Francesc Fabregat, cap dels Serveis de Cultura Popular de l’ICUB, i Xavier Arola, director de l’editorial El Cep i la Nansa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa