Tornaveu
Triple presentació sobre la festa de Corpus al Palau de la Virreina

Els estudiosos de la celebració del Corpus estan d’enhorabona. La commemoració del 700 aniversari de la primera referència documentada a Barcelona ha brindat l’excusa perfecta per impulsar estudis sobre la festa. És el cas de les tres obres que es presentaran al Palau de Virreina: el dossier Corpus: més enllà de la festa, i dues publicacions editades enguany per la Catedral de Barcelona: la monografia L’Ou com balla. L’efímer, el Corpus i la Catedral, de Nil Rider, i La festivitat de Corpus a Barcelona, breu guia coordinada per Maria Garganté.

Amadeu Carbó ha assumit la direcció del dossier, publicat en el darrer número de la revista Canemàs, que reflexiona sobre la funció social de la festa des de múltiples perspectives: els estudis humanístics, la sociologia, l’art, l’etnografia i la interculturalitat. En la seva intervenció, el folklorista barceloní resumirà el contingut dels articles escrits per Raül Sanchis, Jordi Sacasas, Josep Mañà, Khalid Ghali, i Daniel Vilarrúbias i Maria Garganté.

La investigació de Rider, la primera dedicada exclusivament sobre l’ou com balla, desmunta algunes de les hipòtesis més esteses sobre el seu origen, segons les quals la tradició provindria d’Itàlia o Granada. Rider, que treballa a l’Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona, explica el simbolisme d’aquesta expressió pasqual i la progressiva secularització que ha viscut, des del darrer quart del segle XIX, i de manera especialment significativa en els darrers trenta anys.

No és una tasca senzilla comprendre tot l’univers simbòlic que es desplega en la festa de Corpus Christi. Els articles que conformen La festivitat de Corpus a Barcelona analitzen els aspectes nuclears de la celebració: el sentit litúrgic, la música i la performativitat, els entremesos, l’ou com balla, la custòdia de la catedral, i el lloc que ocupen els participants segons el seu rol social. Segons Garganté, els textos han estat “desenvolupats per especialistes de prestigi que han combinat el rigor científic amb una claríssima vocació divulgativa”.

La presentació de les publicacions ha estat organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català amb la col·laboració de la Catedral de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa