Tornaveu
Totes les idees de la mostra Som Cultura Popular, al nou número de ‘Canemàs’

La mostra Som Cultura Popular, celebrada del 21 al 24 de gener del 2016 a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, va esdevenir un motor d’impuls i difusió: es van celebrar actuacions, tallers, mostra d’entitats… També es va generar molt de pensament i reflexió a l’entorn de la cultura popular, que s’ha recollit en el número 12 de la revista (en format llibre) Canemàs, revista de pensament associatiu. El volum es presentarà dimecres 13 de juliol a l’espai 4 del Palau de la Virreina, a les 19h de la tarda.

Més de 150 entitats, federacions i confederacions de cultura popular al llarg dels dies del Som Cultura Popular van participar en onze debats i quatre conferències, a través de les quals els mateixos protagonistes i estudiosos de la cultura popular van reflexionar plegats sobre el que els afecta. També es va habilitar un espai de difusió on els col·lectius participants a la mostra van donar a conèixer les seves publicacions, homenatges, activitats i estudis. De tot plegat, el Canemàs 12 Monogràfic Som Cultura ofereix les cròniques dels quinze debats i conferències, i trenta articles que resumeixen cadascuna de les presentacions que van desfilar per l’espai de difusió.

“El llibre recull, amb format de crònica periodística, tots els debats i presentacions, per tal de deixar testimoni de les novetats presentades, els problemes analitzats i les diferents formes en què es manifesten les activitats de la cultura popular a tots els territoris de cultura catalana”, exposa Francesc Fabregat, cap de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. El format dels debats i les presentacions és un aspecte que no s’ha volgut deixar a l’atzar i s’ha cuidat per tal que la lectura del llibre no sigui una mera transcripció dels debats i aportacions, però que alhora reflecteixi i sintetitzi amb rigor les idees expressades. D’aquesta tasca s’ha encarregat el sociòleg i periodista Guillem Carreras, autor de les cròniques dels debats i conferències i dels articles de les presentacions, amb l’excepció de la crònica Més enllà de la festa, escrita a càrrec del tècnic de cultura i col·laborador habitual de la revista, Oriol Cendra.

“Poques vegades es du a terme una reflexió tan interessant del nostre col·lectiu, estem molt satisfets que un espai de reflexió del moviment associatiu, com és la revista Canemàs, aculli totes les idees i raonaments expressats al Som Cultura Popular”, afegeix Joan-Ramon Gordo, director de la publicació. Dues-centes seixanta-set pàgines, sense comptar l’índex de col·laboradors, conformen aquest número especial de Canemàs, que al seu atractiu format de llibre, propi de la publicació, afegeix un recull fotogràfic de setze pàgines en color, que reflecteix no només els debats i presentacions, sinó tot l’aspecte festiu que va omplir durant quatre dies la Fabra i Coats. A les pàgines s’hi veuen catifes de flors, falcons, gegants, ball de bastons… Editat per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català el present número de Canemàs vol contribuir el camí d’autoreconeixement i d’il·lusió que va despertar el Som Cultura Popular. Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona.

La mostra Som Cultura Popular, va tenir el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa