Joan Amades, Cels Gomis, Mossèn Alcover… Quan enumerem els grans estudiosos de la rondallística catalana, acostumem a remetre’ns a figures de principis del segle XX. Els evoquem com tipus aventurers, viatjant de poble en poble a la recerca d’una nova expressió de folklore oral. Una imatge molt atractiva i romàntica que ens fa oblidar la gran tasca que els estudiosos contemporanis estan desenvolupant. El seminari L’estudi de la literatura popular catalana avui, organitzat per la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Rovira i Virgili a Palma (28 d’abril), és la darrera demostració d’aquesta vitalitat.
Segons explica Emili Samper, membre del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana de la URV, les conferències van celebrar-se en el marc de les reunions que mantenen els integrants de la investigació Estudi diacrònic de la literatura popular catalana: fons inèdits i recursos a la xarxa. Les conclusions extretes per aquest cenacle es publicaran els propers mesos en un llibre, Història de la literatura popular catalana, que constarà de dos volums: una versió sintètica en anglès per internacionalitzar les seves conclusions, i una més extensa en català per qui desitgi aprofundir-hi més detingudament.
A diferència d’anteriors publicacions, apunta Samper, els estudis que s’hi presentaran no portaran la firma d’antropòlegs: “la majoria de membres del projecte de recerca tenen formació filològica, i en conseqüència, focalitzen els articles en l’anàlisi discursiu de les rondalles”. Més enllà d’aquesta nova perspectiva, Història de la literatura popular catalana s’està gestant amb la voluntat d’actualitzar el llegat històric dels estudis rondallístics, ancat als anys 80, i oferir una visió global de la rondallística catalana. Per garantir aquest propòsit, els acadèmics que formen part del grup investigador pertanyen a universitats d’arreu de la geografia catalana: País Valencià, Franja Aragó, Andorra, Principat, Illes Balears, Alguer i Catalunya Nord.
Des de l’any 2009, l’Arxiu del Folklore treballa en el projecte RondCat, encaminat a identificar i catalogar telemàticament les rondalles catalanes. Podeu fer les vostres aportacions dirigint-vos en aquest enllaç.