Tornaveu
Referències religioses en les festes populars: s’han d’eliminar o mantenir?

La cultura catalana és d’arrel cristiana, però la societat actual tendeix a secularitzar-se. Com es viu aquesta situació en els col·lectius de cultura popular? La taula rodona Festa Popular VS Festa religiosa, prevista dimarts 16 de novembre (19.30 h) al Centre de Cultura Popular i Tradicional La Violeta (C./ de Maspons, 6, Barcelona) reflexionarà entorn aquesta qüestió.

Jordi Cubillos, moderador de la taula, assenyala a Tornaveu que alguns corrents defensen desvincular les festes populars de qualsevol referència religiosa. Entre altres exemples, aquest ideari es plasma en la terminologia -parlar de festes del solstici d’hivern en lloc de Nadal-, o en la representació dels càrrecs públics – el cas més conegut és el cas dels components de l’equip de govern de Berga que no assisteixen a l’ofici de Corpus.

Entre altres temàtiques, la taula rodona debatrà sobre el concepte de festa religiosa. Segons Cubillos, les “festes locals són mostres de patriotisme local, que requereixen simbolisme i rituals”. Apunta, en aquest sentit, que quan es desitja analitzar-les convé distingir entre el fons (religiós) i la forma (secular). “Probablement la majoria de persones que assisteixen a l’entrada de Sant Fèlix a l’església -posa com a exemple- no van mai a missa”.

Festa Popular vs Festa religiosa, explica Cubillos, no “té la pretensió de ser un debat acadèmic d’altíssim nivell, sinó un diàleg entre festers”. L’acte també comptarà amb les intervencions de Guillem Roma, activista cultural vinculat al teixit associatiu de Gràcia; Josep Fornés, antropòleg i exdirector del Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona; i Dani Piques, membre de l’Ateneu Popular de Sitges.

Per assistir a la presentació, cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu a [email protected] o trucant al 93 706 08 81

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Elohim a novembre 13, 2021 | 12:40
    Elohim novembre 13, 2021 | 12:40
    Eliminar? Prohibir? Escapçar?... quin empobriment aquesta mentalitat laïcista! sense llibertat per fer referència al fet religiós en les festes populars ens fem el "harakiri cultural" (i no només cultural...)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa