Tornaveu
RECERCAT, premis a la tasca investigadora dels centres d’estudis 

Sovint és una tasca de formiga i sostinguda pel voluntariat de persones que treballen des del territori. Però els fruits són notables. La recerca històrica que es fa des dels centres d’estudis arreu dels territoris de parla catalana és clau no només per salvaguardar un patrimoni cultural d’alt valor, sinó per divulgar-lo i fer-lo arribar més enllà del seu territori d’origen. I és aquesta tasca la que, des de l’any 2005, es reconeix amb els Premis RECERCAT l’Institut Ramon Muntaner. Van néixer amb l’objectiu de reconèixer la important tasca que realitzen els centres d’estudis. I com que aquestes entitats funcionen gràcies a persones, que en la majoria dels casos s’hi dediquen amb entusiasme de manera voluntària, aquest premi de reconeixement també té una modalitat individual dedicada a persones vinculades al món dels centres d’estudis. Els encarregats de proposar les nominacions per a aquests premis són els mateixos centres d’estudis.

La primera edició dels Premis RECERCAT van guardonar l’Associació Cultural del Matarranya, que des de la seva fundació el 1989 manté un compromís de militància activa amb la cultura i la llengua catalana, en una comarca (a la Franja) on les circumstàncies són adverses. Amb tot, l’entitat tira endavant l’edició de diferents col·leccions de monografies i de la revista Sorolla’t; organitza exposicions i ha creat un arxiu fotogràfic de la comarca del Matarranya, a més de fer múltiples campanyes en defensa de la llengua i la cultura catalanes a l’Aragó. El 2005 també es va guardonar Ramon Amigó i Anglès a títol individual. I el 2016 el guardó de centre d’estudis va viatjar fins a Eivissa. L’Institut d’Estudis Eivissencs, fundat l’any 1949, és el guardià de la defensa de la identitat d’aquesta illa, la protecció del patrimoni natural i cultural i la reivindicació de la llengua catalana. També es va guardonar a títol personal Artur Blasco i Antoni Pladevall.

Els premis es lliuraran durant la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, que organitza l’Institut Ramon Muntaner, i que enguany se celebra a Reus entre el 28 i el 30 d’abril, en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana. Amb les seves consecutives edicions, el RECERCAT s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa