Tornaveu
RECERCAT, la recerca cultural als Països Catalans a l’abast

Quines investigacions es duen a terme en l’àmbit local i comarcal arreu dels territoris de parla catalana, i quins resultats hi ha? A tot el territori, diverses associacions de dimensió i àmbit molt variat duen a terme una tasca de recerca molt potent que pot quedar diluïda per les dificultats de donar-la a conèixer. Per tal d’aplegar aquest patrimoni, l’any 2005, l’Institut Ramon Muntaner-Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla catalana, amb seu a Móra la Nova, va impulsar el Recercat, Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, per tal de generar un espai de confluència entre les associacions, que els permetés l’intercanvi d’experiències, idees, problemes i materials d’investigació. I fins avui, que som a les portes de la XII edició del Recercat, que se celebra a Vic –capital de la Cultura Catalana 2016- aquest cap de setmana amb un ampli programa d’activitats vinculades a la recerca i la cultura local i comarcal.

Entre els objectius del Recercat hi ha donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals, facilitar l’accés a les publicacions dels centres, fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana i, finalment, reconèixer la tasca de les entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació, així com la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis.

El programa d’aquesta edició, que arrenca divendres 29 i finalitza diumenge 1 de maig, inclou una taula rodona que porta per títol Oportunitats i reptes de la cultura en el context polític actual, la ponència Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil, i també la presentació de la base de dades de l’associacionisme històric català (1870- 1980). Tot plegat, al voltant de la mostra central de Recercat, Mosaic Recercat, en què s’exhibiran els projectes de recerca o difusió cultural produïts des dels centres d’estudis. Paral·lelament, hi haurà activitats complementàries, i durant tot el cap de setmana es podrà visitar l’exposició Ateneus. Cultura i llibertat, produïda per la Federació d’Ateneus de Catalunya, al Temple Romà de Vic.

Podeu consultar el programa del Recercat 2016, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa