Tornaveu
Pensem, l’enllaç entre el món acadèmic i l’opinió pública

La prova és la iniciativa impulsada pel Congrés de Cultura Catalana (CCC), el mitjà digital Pensem, concebut com una eina de difusió que actua de pont entre el coneixement expert i l’opinió pública, facilitant la transferència de coneixement entre l’Acadèmia i el conjunt de la societat. Però a més, Pensem també pretén contribuir al debat social aportant-hi noves perspectives i contribuint a la vertebració de polítiques públiques a partir del coneixement científicament validat.

Amb un consell editorial amb mons molt rellevants del món acadèmic i dirigit per la sociòloga Marta Rovira, la publicació en línia presenta una secció d’opinió sobre temes de fons i d’actualitat molt potent, i una secció amb articles d’anàlisi que compten amb la signatura d’experts i doctorands en múltiples àmbits del coneixement. “Volem reprendre la missió del Congrés en un format que ens permeti incidir des del coneixement expert i científic al desenvolupament dels Països Catalans. La nostra societat viu canvis accelerats que ens demanen repensar el context en què les comunitats humanes afronten les formes de vida. Això significa abordar qüestions força complexes, per a les quals ens cal disposar d’un coneixement que sovint no tenim a l’abast ni en català. Avui sabem que Catalunya representa un 0,1% de la població mundial, però hi aporta l’1,3% dels articles científics. Com podem fer arribar al conjunt de la nostra societat tot aquest coneixement que generem en el nostre àmbit territorial i cultural? Com podem fer que tota aquesta recerca esdevingui la base per a una reflexió col·lectiva sobre el futur de les societats humanes i del seu entorn natural, tecnològic i econòmic?”, és la reflexió de la directora, Marta Rovira.

Però a més, Pensem obre les portes de la publicació a tots els investigadors i grups de recerca universitaris, que poden posar-se en contacte amb Pensem per difondre els seus projectes més enllà dels circuits acadèmics, dirigint-se a una audiència generalista però informada. “Un exercici de transferència de coneixement científicament validat al conjunt de la població, essencial en tota missió universitària”, conclou Rovira. Pensem és, per tant, un canal perquè els científics s’adrecin a la societat i un canal perquè la societat faci valdre el coneixement científic que produeix.

I pel que fa a la secció d’opinió experta, Rovira apunta que “l’opinió és una de les bases fonamentals del sistema democràtic, perquè ens permet posar un focus crític damunt les qüestions que ens preocupen o les polítiques i actuacions que ens afecten”, per aquesta raó es convida a escriure les persones expertes que poden compartir amb el conjunt de la societat elements d’anàlisi i criteri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa