Tornaveu
‘Palmira a les Valls d’Àneu’, un espectacle sobre el llegat de la musicòloga

Va ser una de les moltes dones que, des d’un anonimat encara vigent, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general.

Palmira Jaquetti Isant (Barcelona, 1895 – Els Monjos, 1963), escriptora i recol·lectora de cançons per al ‘Cançoner Popular de Catalunya’, va recórrer la geografia catalana durant els anys 1920 en recerca de melodies i lletres tradicionals, i va alternar el vessant folklòric amb la labor educativa i poètica, una tasca que la Generalitat vol reconèixer en l’Any Palmira Jaquetti en el 125è aniversari del seu naixement. I és en aquest context que s’ha organitzat l’espectacle Palmira a les Valls d’Àneu, en què es recordarà la musicòloga i poetessa a través de la dramatització dels seus dietaris i d’un recull de les cançons que va escriure en la dècada de 1930.

La veu i presència d’Elisenda Rué i la guitarra d’Izan Rubio recuperaran aquest patrimoni literari i musical. L’acte tindrà lloc el pròxim 24 d’agost a les 19 h a l’església de Sant Pere de Sorpe (Alt Àneu), i comptarà amb la presència de la comissària de l’Any Jaquetti (commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya), Carme Oriol, i el músic i investigador, Artur Blasco, que glossaran la figura de Jaquetti i el seu vincle amb el Pallars.

La comissària de l’Any Jaquetti remcarca per a Tornaveu que “Palmira Jaquetti va ser una enamorada de la cançó popular. En el conjunt de les missions que va dur a terme per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya va arribar a recollir més de 10.000 cançons. Les memòries de les missions, que ella va escriure amb una prosa magistral, tenen un gran valor poètic i etnogràfic i constitueixen una descripció molt personal de la manera de viure de la gent d’aquestes comarques pirinenques en el primer terç del segle XX”. I afegeix que “de les 13 missions de recerca que Palmira Jaquetti va fer entre 1925 i 1934 per encàrrec de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, 6 van transcórrer en major o menor grau al Pallars. Va recollir cançons en pobles del Pallars els anys 1925, 1926, 1927, 1928, 1929 i 1931″.

Aquest espectacle s’inscriu en la programació de commemoració del naixement de Jaquetti, que des de l’any 1925 va participar en les campanyes de recerca de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. A més de la seva aportació al cançoner, són rellevants la seva producció poètica, pràcticament inèdita, i la seva contribució en la sintaxi de l’aranès. Aportacions remarcables d’una dona lluitadora, constant i apassionada per la natura.

Un dels altres projectes destacats de l’Any serà una exposició itinerant per les comarques on va tenir incidència. S’inaugurarà al voltant del 21 de setembre de 2020, coincidint amb la data de naixement de l’escriptora, el 1895. També se celebraran concerts amb estrenes de l’obra musical de Jaquetti, ja que era compositora, a més de conferències i publicacions, com la biografia de l’escriptora. Està previst que alguns dels actes s’integrin en esdeveniments ja existents, com el Dansàneu al Pallars.

En aquest enllaç podeu trobar tota l’obra de Palmira Jaquetti.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa