Tornaveu
Oberta la convocatòria dels Premis Literaris Rossend Arús
Fomentar el coneixement de la francmaçoneria i, sobretot, de la francmaçoneria catalana. Aquests són els objectius principals que persegueixen els Premis Literaris Rossend Arús, convocats des de ja fa quatre anys per la institució Gran Orient de Catalunya i la Biblioteca Pública Arús. El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 31 d’agost a mitjanit.

El certamen presenta un total de tres categories, que són les següents: Premi Rossend Arús d’Assaig inèdit, Premi Rossend Arús a treballs publicats i Premi Rossend Arús de Poesia inèdita.

La primera categoria guardonarà a aquella persona que presenti un treball d’assaig inèdit sobre la francmaçoneria. Els temes que es poden abordar són, per exemple, la història de la francmaçoneria, els seus aspectes ètics o la seva incidència en el món profà. També s’acceptaran aquells assaigs inèdits que tractin la biografia d’una persona de renom dins del món de la maçoneria. Totes les obres que optin a aquesta categoria hauran de tenir, com a mínim, 25.000 caràcters amb espais i poden incloure imatges. El treball guanyador rebrà la quantitat de 1.000 euros en concepte de drets d’autor i la publicació de l’obra en els formats que Gran Orient de Catalunya decideixi.

El Premi Rossend Arús a treballs publicats premiarà a un treball que tracti sobre la francmaçoneria ja sigui en un llibre, en format d’article periodístic d’informació o d’opinió, etc. Només s’acceptaran aquells articles publicats en el període comprès entre l’1 de setembre del 2018 i fins a la data del termini de presentació de les obres (31 d’agost de 2020). El treball guanyador rebrà la quantitat de 300 euros. El Gran Orient de Catalunya es reserva la possibilitat de publicar en el format que cregui convenient, part o la totalitat del premi.

Finalment, la tercera categoria contemplarà aquells treballs inèdits de caire poètic que glossi o destaquin algun aspecte de la francmaçoneria. Les obres, que poden ser o bé un sol poema o bé un conjunt de poemes, hauran de tenir un mínim de 50 versos. El treball guanyador serà obsequiat amb 300 euros en concepte de drets d’autor i la publicació del treball en les formes que Gran Orient de Catalunya consideri oportunes.

L’acte de lliurament dels Premis Literaris Rossend Arús tindrà lloc a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona el dijous 8 d’octubre a les 19.00 h del vespre.

La figura de Rossend Arús dins de la maçoneria

Els premis també són una oportunitat per homenatjar la figura de Rossend Arús, una personalitat destacada del segle XIX dins de la maçoneria catalana i també dins l’àmbit de la llengua i la literatura catalanes com a activista cultural. Algunes de les seves aportacions més notòries van ser la Biblioteca Pública Arús per a fins educadors (actualment en funcionament), i la transmissió d’uns valors ètics i d’una ideologia de convicció lliurepensadora, republicana i catalanista.

———–

Les bases completes dels premis poden consultar-se en aquest document.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa