Tornaveu
Manresa, capital de la recerca local

Des de l’any 2005, les jornades RECERCAT treballen per donar a conèixer entre la ciutadania la feina desenvolupada pels centres de recerca locals. Un punt de trobada anual perquè tots ells comparteixin treballs i experiència. El programa de la catorzena edició, que se celebrarà entre el 13 i 15 d’abril a Manresa en qualitat de Capital de la Cultura Catalana 2018, inclou debats, exposicions, presentacions de projectes i documentals, visites una fira de publicacions i el lliurament dels Premis RECERCAT.

Com és habitual, les jornades contemplaran la celebració de la taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil”, enguany titulada “El patrimoni industrial, estudiar-lo, posar-lo en valor i estimar-lo”. Participaran d’aquest debat Josep Padró (Comissió Cívica del patrimoni del Baix Llobregat), Ferran Torta (Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre), Jaume Perarnau (Museu de la Ciència i de la Tècnica), i un representant de l’Institut d’Estudis Vallencs.

Entre els projectes d’estudis presentats a Manresa, es dissertarà sobre la importància del folklorista Aureli Campany, i més concretament sobre les seves visites a Manresa; les cases de la Barceloneta, concebudes com un patrimoni a preservar; i els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. En format audiovisual, també es presentaran els documentals “Orgull de Baix. Memòria de Viatge” (Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat) i “Viure en una dictadura. Els primers anys del franquisme a Manresa (1939 – 1959).

Fidel a l’esperit inclusiu que n’ha caracteritzat tota la trajectòria, RECERCAT emplacen a la participació de la població local. En aquest sentit, s’han organitzat les visites “La Casa Consistorial en temps de les Bases de Manresa”, “La Manresa industrial i contemporània”, que tindrà lloc al Museu de la Tècnica, i “Espai Manresa 1522. La ciutat d’Ignasi”, que fa un breu repàs de com era la capital del Bages quan va fer-hi estada el jesuïta Ignasi de Loiola.

L’acte de lliurament dels premis RECERCAT, dissabte 14 d’abril (13:30h) a l’Auditori de l’Espai Plana de l’Om, comptarà amb l’actuació de Pili Cugat i Carlos Lupprian. La parella artística presentarà cants de noces dels jueus i cançons del seu espectacle de música i poesia Jocs d’aigua.

Podeu consultar la programació completa de les XIV Jornades RECERCAT en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa