Els creadors dels Picapedra -William Hanna, Joseph Barbera i Fred Crippen- van fer picades d’ullet poc dissimulades al món de la maçoneria. Els protagonistes masculins s’anomenen Fred Flinstone i Barny Rubble, traduïts al català com Pere Picapedra i Pau Marbre. A diferència de les seves esposes, els dos amics participen en les reunions de la llotja dels “búfals mullats”.

El reputat il·lustrador Alan Moore també inclou referències a l’ordre de l’escaire i el compàs. El protagonista de From Hell és Sir William Withey Gull, un metge maçó de l’Anglaterra victoriana que executa macabres serveis per salvaguardar els secrets de la monarquia. El novel·lista gràfic també torna a recórrer a la temàtica maçònica a La lliga dels homes extraordinaris, una altra vegada des d’una visió pejorativa.

A La vié secrète d’Hergé, Olivier Reibel analitza la vinculació del creador de Tintin amb les llotges. No obstant això, en una conferència celebrada a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Madrid, Casinos va apuntar que Els cigars del faró és l’única obra protagonitzada per l’aventurer on es poden identificar referències maçòniques.

En l’àmbit estatal, les referències han estat molt escadusseres, pràcticament nul·les entre els autors de l’Escola Bruguera. Una de les poques excepcions és Pafman in U.S.A, on Joaquín Cera s’imagina una estrambòtica llotja formada -entre atlres- pel president George Busch, Woody Allen, Mickey Mouse, Arnod Schwarzeneger, Batman i la duquessa d’Alba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa