Tornaveu
Les societats musicals, una riquesa cultural sovint oblidada

El programa Tria 33 del Canal 33 sovint dedica una sèrie de reportatges a cobrir diferents aspectes de la cultura popular. Des d’un punt de vista periodístic, és a dir, aprofitant la proximitat de celebració d’alguna diada destacada o temporada excepcional, trobem el carisma del músic, professor i comunicador Pau Benavent conduint reportatges que més enllà del fet puntual de la difusió de les activitats, ens apropen al fenomen que hi ha al darrere. Ho vam veure amb motiu del reportatge de la Trobada Nacional de Falcons de Catalunya, celebrada el 14 de maig, en el qual s’aprofitava per aprofundir en els orígens i els sentiments associats als falcons, i recentment ho hem vist en el reportatge dedicat a les societats musicals, emès dilluns 13 de juny.

Si bé les bandes de música són molt actives al llarg de l’any, durant els mesos d’estiu es concentren un bon plegat d’actes com ara el festival Fem Banda de Lleida, del 30 de juny al 3 de juliol, el festival de Bandes de Música Catalanes, del 10 de juliol a Barcelona o el Festival d’Amposta, el 13 d’agost. És així com aprofitant l’avinentesa Benavent entrevista a Josep Parès, president de la Federació Catalana de Societats Musicals, i s’exposen algunes dades que demostren, amb fets, la importància de les bandes: durant el 2015 es van realitzar més de 650 actuacions; entre les 45 entitats federades s’arriba a la xifra de 2.600 músics i més de 7.000 socis vinculats a les bandes. Per últim una dada encara més desconeguda: la dels més de 4.000 alumnes que reben les més de trenta escoles de música vinculades a les societats musicals.

A banda dels coneixements musicals, l’apropament a la cultura i el refinament de l’oïda que s’aconsegueixen amb la pràctica musical, les bandes són esforç, compromís i una escola per a la vida. Dit això és oportuna la pregunta de Pau Benavent.

– Catalunya ha sabut veure el potencial de les bandes de música?

– No, no ho ha sabut, però això hi ha la federació, per obrir els ulls, per ser la veu de la consciència –respon Parès.

Reportatges com aquest del Tria 33 i, per extensió els espais que es mereix la cultura popular en aquest programa, són un bon altaveu per difondre la riquesa i diversitat de manifestacions com les societats musicals.

Podeu veure el reportatge, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa