Tornaveu
Les músiques i les festes del foc, a debat

Amb el títol ‘Les músiques del foc’, el simposi convida a descobrir la riquesa i el significat de les cançons, sons i balls que acompanyen les celebracions de foc. El programa inclourà ponències, presentacions, documentals i espectacles musicals per als participants, i també hi haurà activitats –exposicions, tallers i un correfoc–obertes als veïns i visitants de la capital del Vallespir. Jaume Ayats, Anaís Falcó i Oriol Lluís Gual seran alguns dels ponents.

El Museu de la Música de Ceret, l’Ajuntament de Ceret i l’Institut Ramon Muntaner són els organitzadors de la trobada, que s’inaugurarà divendres a la tarda amb una ponència a càrrec del flabiolaire i flabioler Pere Jordà-Manaut i del director del Museu de la Música de Ceret, Oriol Lluís Gual.

El programa del simposi estarà estructurat al voltant de tres eixos. El primer, ‘Foc, música i ball. Pràctiques musicals a l’entorn del foc’, vol posar de relleu totes aquelles músiques i balls on el foc té un paper fonamental i sovint ha contribuït a la seva transmissió. En aquesta línia, Jaume Ayats, músic i comissari de l’Any de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, parlarà sobre les cançons de falles al Pallars i a la Ribagorça recollides per Palmira Jaquetti.

El segon àmbit se centrarà en les músiques i foc al segle XX i comptarà amb la etnomusicòloga Anaís Falcó. El tercer bloc, de temàtica lliure, englobarà comunicacions relacionades amb diferents aspectes de les festes de foc, com la pirotècnia, els correfocs o la presència de la figura del dimoni en la rondallística i el cançoner popular, entre d’altres.

A més, durant el congrés també es presentarà la publicació de les actes de la cinquena edició, que va fer-se el 2021 a Mallorca. Les jornades formatives tindran lloc al Museu de la Música de Ceret, al Cinema de Ceret a la Sala de la Unió.

Podeu consultar el preprograma en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa