Tornaveu
Les entitats en el temps del Whatsapp: jornada de debat a la UCE de Manresa

Si les noves maneres de comunicar-nos han generat (i segueixen comportant) canvis profunds en la relació interpersonal i grupal, l’associacionisme no és aliè a aquesta situació. Ans al contrari, com a estructura que es nodreix del compromís relacional de milers i milers de persones associades, l’associacionisme possiblement amplifica les tendències, tant positives com negatives que les noves maneres de comunicació han instaurat.

És per això que dins de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), en la seva secció a Manresa, dissabte 7 de juliol de 9h a 13h, s’organitza la jornada-debat titulada L’associacionisme davant les noves formes de comunicació: les entitats en els temps del Whatsapp. Organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la jornada comptarà amb la periodista Elisenda Rovira, l’escriptor i filòsof Enric Puig Punyet, i Pau Vidal, fundador i director, del 2001 al juliol de 2017 de l’Observatori del Tercer Sector.

Una jornada que tractarà els avantatges i els punts negatius

Sens dubte que les noves comunicacions han facilitat la comunicació en molts casos, i han permès una gran difusió d’actes i iniciatives de la cultura popular, fet que també ha pogut contribuir a un major coneixement entre la ciutadania de les activitats de castellers, geganters o, entre d’altres, sardanistes. Però també aquestes tecnologies comporten incidències en la concentració i una tendència a l’individualisme (només cal veure el culte que diversos usuaris es donen a ells mateixos a través d’Instagram). La jornada perseguirà debatre i obrir noves perspectives a la relació que les entitats poden tenir amb les noves formes de comunicació.

Per aconseguir aquest debat fructífer dissabte 7 de juliol a l’institut Lluís de Peguera de Manresa, dins de la UCE, confluiran tres ponents que a través de la seva experiència han viscut i també han reflexionat sobre Internet, els mòbils intel·ligents, etcètera. Elisenda Rovira, periodista, ha coordinat la comunicació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i actualment és editora de Mèdia.cat (l’Observatori crític dels mitjans de comunicació). Recentment ha publicat Orgull xirucaire (Columna, 2018).

Enric Puig Punyet ha impulsat el debat sobre les noves tecnologies de la informació a través dels seus assajos La gran adicción. Cómo sobrevivir sin Internet y no aislarse del mundo (Arpa editores) i El Dorado. Una historia crítica de Internet (Clave Intelectual), sobre els quals la crítica ha dit que no només radiografien la incidència d’aquestes noves tecnologies, sinó que reflexionen sobre la manera de relació a la qual la societat avança. A més Puig Punyet és filòsof i director de la fàbrica de creació artística La Escocesa, centre d’art del circuit de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa al tercer dels ponents, Pau Vidal, ha dedicat la seva carrera professional al reforç de les associacions i fundacions mitjançant la recerca, docència i les publicacions. Va ser el fundador de l’Observatori del Tercer Sector l’any 2001 i el va dirigir fins al juliol del 2017. Actualment, combina altres activitats professionals amb el compromís amb l’enfortiment de les entitats no lucratives mitjançant la docència i consultoria.

La jornada també servirà per presentar el proper número, el 16, del Canemàs, la revista de pensament associatiu, editada per l’Ens, on es recolliran les conclusions i reflexions d’aquest debat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa