Tornaveu
Les 16es Trobades Culturals Pirinenques reflexionen sobre els Pirineus marítims

De fa 16 anys, des de l’any 2004, cap a finals d’octubre s’organitzen les “Trobades Culturals Pirinenques” impulsades per un conjunt de centres d’estudis i entitats diverses pirinenques liderades per la Societat Andorrana de les Ciències. Les trobades al llarg dels anys s’han anat celebrant en diferents poblacions pirinenques o prepirinenques com ara Sant Julià de Lòria, Esterri d’Àneu, Organyà, el Pont de Suert, Ripoll, Berga, Escaldes-Engordany, Puigcerdà, Ripoll, Esterri d’Àneu, Prada, Ceret, Santa Llocaia, les Mines de Sant Corneli-Cercs i Sureda. En aquests darrers anys, llevat del passat, les Trobades s’han anat celebrant en indrets de Catalunya del Nord, a les comarques del Conflent, el Vallespir, l’Alta Cerdanya i enguany al Rosselló. El propòsit és continuar l’any 2020 aquest cicle itinerant al Capcir.

Cada Trobada s’organitza al voltant d’un tema. La natura, diverses formes de contemplar el patrimoni, l’economia, el turisme, la crisi, la comunicació, la creació cultural, la configuració en xarxa, la globalització, l’art i la història, les fronteres, la festa, el futur… Temàtiques de present però que gairebé sempre permeten vincular-hi el passat, en aportacions històriques diverses que se situen en contextos territorials molt diferents. Les trobades, per tant, funcionen com una jornada d’estudis durant la qual es van presentant comunicacions que l’any següent —en el curs de la Trobada— apareixeran dins d’un llibre pulcrament editat per la Societat Andorrana de la Ciències. De fet les Trobades Culturals Pirinenques són una àgora que permet donar veu a tothom que tingui alguna cosa a dir sobre la temàtica proposada.

Això permet obtenir aportacions de diferent nivell: unes estructurades a partir d’una recerca, d’altres com a resultat d’experiències individuals o col·lectives, de propostes i projectes. I com sempre passa permet mantenir contactes freqüents, oberts, múltiples, entre persones, entitats i llocs. I en aquesta circulació itinerant de la celebració de les Trobades, també permet conèixer més fons llocs i territoris, d’una manera més íntima, lligada a les persones més inquietes culturalment, a les més actives i coneixedores de l’indret. Permet el contacte visual, les converses més variades i l’establiment o manteniment de relacions que s’aniran desenvolupant sovint amb freqüència, malgrat les distàncies i les comunicacions deficients que existeixen entre uns llocs i els altres, a nivell pirinenc.

Més de 20 propostes sobre la vessant marítima dels Pirineus

El tema d’enguany han estat “Els Pirineus marítims”. Per això el lloc escollit ha estat la població de Sureda, arrecerada pel sud a la serra de l’Albera, que fa de frontera entre territoris el del nord i el del sud marcats per la imperiosa voluntat d’homogeneïtzar dels respectius estats. Població prelitoral que olora la mar propera tocant a Argelers, Cotlliure i Portvendres. A partir d’aquesta temàtica s’han presentat propostes que lliguen per exemple el Cap de Creus i les dues bandes de la frontera o que relacionen persones de valls pirinenques amb poblacions costaneres. Més de vint comunicacions presencials i algunes d’altres que configuraran la publicació de les actes que es presentaran l’any vinent en les dissetenes trobades.

En la cloenda de la Trobada el batlle de Sureda va lliurar una placa de reconeixement a Miquela Valls, escriptora, crítica literària i acadèmica nord-catalana, membre a la secció de filosofia i ciències de l’IEC. Així mateix es va fer el lliurament a Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, de la llanterna que simbolitza l’organització del IV Simposi Internacional “Focs festius de la Mediterrània” que tindran lloc els dies 22, 23 i 24 de novembre a Andorra la Vella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa