Tornaveu
La Universtitat Catalana d’Estiu celebra els 50 anys en plena forma

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) assoleix enguany la 50a edició. Per celebrar el mig segle de vida (1968 – 2018), l’organització va decidir desdoblar la programació a dues seus. Després d’haver celebrat a principis de juliol el Campus de Manresa, tornarà a Prada de Conflent –el seu emplaçament habitual—entre el 17 i 23 d’agost. Fidels a l’esperit que ha caracteritzat històricament la UCE, els alumnes podran assistir a jornades, seminaris i tallers de pràcticament tot l’espectre acadèmic: literatura, lingüística, sanitat, tecnologia, economia, ciències polítiques, filosofia, i moltes més branques de coneixement

Algunes de les lliçons magistrals de la 50a Universitat Catalana d’Estiu serviran per escapar de l’estricte actualitat i reflexionar entorn l’evolució del coneixement. A tall d’exemple, s’organitzaran els cursos UCE 1968-2018: 50 anys d’historiografia catalana, es dissertarà la recuperació d’obres canòniques de la literatura catalana a Lectures i interpretacions dels clàssics medievals. Balanç d’un segle, o es debatrà els polèmics canvis lingüístics impulsats per l’IEC a La proposta de la Secció Filològica (2016, 2017) ha millorat la de Fabra (1956)?

Per altra banda, tampoc hi mancarà la reflexió sobre algunes de les problemàtiques més necessàries d’afrontar en el futur immediat de la nostra generació. Entre altres temàtiques, s’han convidat ponents que tractaran sobre les llibertats polítiques, la sostenibilitat ambiental, la introducció imminent de les nanotecnologies, les possibilitats de garantir un envelliment més digne per a les persones, o la situació actual de la identitat catalana a la Catalunya Nord.

Representació de totes les terres de parla catalana

La Universitat Catalana d’Estiu està oberta a la col·laboració d’aquelles entitats que desitgin participar-hi jornades. Les previstes enguany a Prades seran representatives del conjunt dels Països Catalans. Així, s’organitzaran xerrades sobre l’Alguer (Quin futur pel català a l’Alguer? I Els Parcs Naturals del Port del Comte i Garraf), Andorra (El parlamentarisme andorrà), Menorca (III Jornada Menorquina), o en aquest cas com a matèria més reglada, el curs Llengua, ensenyament i identitat a la Catalunya Nord.

La reflexió entorn el moviment associatiu també hi tindrà cabuda. Dins el seminari El patrimoni cultural de les Illes Balears. Noves recerques, el Catedràtic d’Història Contemporània Sebastià Serrà parlarà sobre Plataformes i moviment associatiu entre Catalunya, Illes Balears, Catalunya Nord i País Valencià en perspectiva històrica.

Podeu consultar tots els horaris de la 50a edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa