Tornaveu
La Universitat Catalana d’Estiu finalment serà tota en línia

Tal com han manifestat els organitzadors de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) en un comunicat a la seva web, el batlle els ha permès fer ús de les instal·lacions privades de les quals l’UCE és responsable, que esdevindran els escenaris des dels quals tindran lloc des de les conferències, taules rodones, cursos, i altres actes que s’enregistraran per a ser visionats en directe per Internet. “Contemplàvem tots els escenaris i la decisió de les autoritats, [manifestada el 4 d’agost] no fa que hàgim de canviar el programa, sinó eliminar la presencialitat”, explica Joan Maluquer, gerent i secretari de l’equip rector de l’UCE. De fet, l’actual edició ja havia pres la decisió d’introduir els continguts en línia, a través del seu campus virtual, però es volia mantenir un model mixt, amb un nombre reduït d’alumnes presencials.

“Si bé oferir totes les assignatures, tallers, conferències, etcètera, té una complexitat tècnica, aquest model amplia possibilitats, ja que en una aula hi caben 40-50 alumnes, i enguany per primera vegada, tot el contingut estarà penjat”, afegeix Maluquer. Els interessats en altres temes que no podien seguir les classes perquè coincidien en el temps, les podran recuperar en streaming, de la mateixa manera, aquells que per dates no podien assistir a l’UCE, també podran accedir al contingut que desitgin a través del Campus Virtual, ja que les classes estaran en línia.

“Tot i que per obtenir els certificats oficials, els alumnes hauran d’estar connectats en directe durant els dies en què té lloc l’UCE, ja que l’assistència estarà molt ben controlada”, indica el gerent i secretari de l’equip rector. Els alumnes interessats podran matricular-se per 45 €, import que els donarà dret a tots els continguts, preu que es mantindrà acabada la 52a edició, atès que tots els continguts es mantindran.

Amb el lema ‘Construir el país en llibertat‘, la Universitat ofereix la seva diversitat habitual de cursos: des de l’àmbit de ciències, els quals es tractaran els efectes de la Covid-19 i el canvi climàtic, a disciplines humanístiques, com ara diversos cursos que abracen l’art català al llarg del segle XX des de la representació de la realitat a la presència activa, posant èmfasi en el feminisme. Fins a matèries que tracten el dret, la teoria política o cursos d’introducció a l’occità. “Sabem que hi ha una comunitat d’estudiosos i interessats en l’occità; els cursos en línia i que es mantinguin en el temps amplia les possibilitats d’arribar a tot aquest sector de gent”, exemplifica Maluquer sobre el canvi que al qual els ha empès la pandèmia pot ser entès també com un marge de creixement per arribar a nous alumnes. A l’espera dels resultats d’aquesta nova edició, tot indica que el campus virtual es combinarà amb el model presencial, que s’espera que sigui possible l’any vinent.

Els actes i concerts, en streaming

Diferenciant el contingut lectiu, les habituals conferències de les 12h i taules rodones de les 17h, que eren d’accés lliure, enguany també ho seran, i els interessats podran accedir a temps reals a través de la web de la Universitat Catalana d’Estiu, i també podran ser consultats a posteriori. Anàlogament els concerts també es podran seguir en directe a les 21h, amb la diferència que aquests no quedaran penjats.

Dins d’aquesta oferta dels concerts de les 21h, el dia inaugural, el 16 d’agost, Ramon Gual oferirà un concert de cançons tradicional; també actuaran artistes com ara Cesk Freixas (18 d’agost), grups emergents com Ebri Knight (20 d’agost), fins i tot s’emetrà en directe l’espectacle teatral Palmira, de Jordi Lara, una obra escrita a partir dels dietaris de la musicòloga i escriptora Palmira Jaquetti (1895-1963) en les missions de recerca de cançons.

Concert de la Federació Catalana de Societats Musicals

Una altra activitat que s’ha replantejat és el concert de la FCSM & Banda de Música Verge dels Prats de l’Aldea, programat per realitzar-se a Prada, que s’oferirà via streaming des d’una ermita de l’Aldea. “Des de la Federació Catalana de Societats Musicals mantenim la nostra participació any rere any a l’UCE”, afegeix Josep Parés, president de la Federació, sobre un concert que resta pendent que els organitzadors el reprogramin per tal que tothom el pugui gaudir en obert a través de la web.

El concert de la Banda de Música Verge dels Prats de l’Aldea combinarà cançons tan populars com la sardana La Santa Espina, i obres d’autors contemporanis com Montsià de Carles Royo, qui també és director de la Unió Filharmònica d’Amposta, i, entre d’altres un recorregut musical pel recentment desaparegut Ennio Morricone, qui ha deixat grans bandes sonores com ara La missió o Cinema Paradiso.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa