Tornaveu
La supervivència de la imatgeria festiva i la lluita ideològica en la festa del Corpus

En les processons medievals primigènies, la imatgeria festiva tenia una funció catequètica i moralitzant. La prioritat absoluta del Corpus era enaltir el cos de Crist, motiu pel qual van sorgir una àmplia gamma d’escenificacions, algunes de les quals tenien com a protagonistes el drac, l’àguila, la mulassa, el lleó o el bou. Amb el transcurs del segle les bèsties van “emancipar-se”, és a dir, esdevingueren molt populars en si mateixes, no prioritàriament pel missatge religiós que havien de difondre.

La deriva secular de la festa del Corpus ha estat combatuda pels estaments eclesiàstics en diferents moments històrics (Concili de Trento, Concili Vaticà II…), prohibint o limitant la presència d’aquests elements profans. Malgrat aquestes restriccions, la popularitat dels gegants i bestiari entre les classes populars, canalitzada sobretot a través dels gremis i confraries, van garantir-ne la continuïtat fins als nostres dies.

En la conferència que oferirà a La Casa dels Entremesos, Freixes analitzarà la festa del Corpus des d’aquesta perspectiva ideològica. Una tensió contínua entre els estaments eclesiàstics i les manifestacions profanes i populars. Per assistir a la xerrada, organitzada en el marc de les Festes de Santa Eulàlia, s’ha de confirmar l’assistència mitjançant aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa