Tornaveu
La seguretat en la Catalunya independent, nova Tinguda Blanca

El debat sobre les forces armades acostuma a polaritzar posicions. La Tinguda Blanca “Quin exèrcit per a una Catalunya independent”, organitzada el 18 de setembre (19:30h) pel Gran Orient de Catalunya, vol plantejar aquesta qüestió des d’una perspectiva rigorosa i no dogmàtica. El politòleg David Bajona ha estat convidat a la seu dels maçons catalans (Carrer Mallorca 225, baixos; Barcelona) perquè exposi les conclusions del ‘Política de defensa i Estat propi’ (Editorial Base).

Antic membre del Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC), Baroja col·labora habitualment en mitjans de comunicació en articles sobre afers militars, conflictes i terrorisme. Fruit d’aquesta experiència, argumenta que l’Estat català no pot limitar-se a intensificar sensiblement les accions que desenvolupa per garantir la seva seguretat interna. Ha de fer una aposta decidida per les polítiques de defensa que transcendeixi àmpliament el debat militar. Més enllà de formular les preguntes freqüents, –és necessari un exèrcit?; qui i com el formaria?; caldria plantejar-se entrar a l’OTAN?—, necessitarà plantejar-se quines mesures prendre en altres camps d’actuació: diplomàcia, cooperació, tractes econòmics, serveis d’intel·ligència i especialment la ciberdefensa. En un món totalment informatitzat, defensa Bajona, la seguretat de l’espai cibernètic esdevé una prioritat bàsica.

Escrit conjuntament amb onze altres experts, ‘Política de defensa i Estat propi” reclama la necessitat que Catalunya es plantegi quin model de seguretat vol adoptar. És un dels àmbits que genera més interès internacionalment, atesa l’amenaça jihadista, i tanmateix també un dels que menys atenció ha rebut per part de la societat catalana. L’organització d’aquesta nova Tinguda Blanca, oberta a tothom, pretén revertir aquesta tendència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa