Tornaveu
La segona edició del Som Cultura reivindica la cultura popular com a agent social

Del 25 al 28 de gener la segona edició del Som Cultura Popular ha comptat amb la participació activa de 16.000 persones, entre assistents i col·laboradors, en un total de dues-centes d’activitats, de l’organització de les quals han participat un centenar d’entitats.

Els números per si mateixos mostren que la segona edició del Som Cultura Popular s’ha ratificat com una cita esperada per un sector, el de la cultura popular, que al llarg de les ponències, conferències, presentacions, actuacions i debats s’ha reivindicat com un agent social i cultural de primer ordre. Així, el Som Cultura Popular s’alça en la gran mostra amb capacitat per aplegar la cultura popular i generar debat, tal com s’ha mostrat no només al llarg de les activitats de reflexió proposades, sinó amb la secció paral·lela del Fòrum sobre l’Educació i la Cultura Popular. El Fòrum ha aconseguit la participació de centres educatius, Ampes, ajuntaments, associacions, catedràtics en educació…

L’equilibri entre pensament i activitat ha tornat a resultar un binomi guanyador que permet que el Som Cultura esdevingui una cita festiva i alhora permeti a la cultura popular, i a tothom qui se’n vulgui apropar, reflexionar sobre els aspectes principals d’aquesta i la seva contribució a la societat, enguany s’ha potenciat el vessant educatiu, si bé també s’ha basat en el patrimoni cultural immaterial i els canvis socials associats a la transformació urbana i la gentrificació. “’La segona edició l’hem convocada per aclamació popular però després del treball mostrat aquests dies a Sant Andreu crec que podem dir que el Som Cultura Popular ha vingut per quedar-se’, afirma Carles Sala, director de Cultura de Proximitat de l’Ajuntament de Barcelona. Probablement sigui de nou amb una periodicitat bianual i estudiant-ne els emplaçaments però tant les institucions com sobretot el sector (un centenar d’entitats han participat activament en l’organització de dues-centes activitats en només quatre dies) en remarquen les bondats i la necessitat de continuïtat.

‘No sempre la cultura popular troba moments en el calendari per aturar-se i pensar’, assegura Montserrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires, que repeteix com a participant activa en el Som Cultura Popular. La singularitat del context polític i social no escapa als participants del Som. En aquest sentit, Garrich apunta: ‘Estem convençuts que tenim un paper important en la societat actual i aquest paper passa per ser un espai de relació social, intergeneracional i d’inclusió’.

D’entre les activitats més seguides destaca el debat de divendres a la tarda sobre Gentrificació urbana i els seus efectes en la cultura popular, amb l’activista veïnal i professor d’arquitectura Antoni Ramon i el periodista Antonio Baños com a ponents i les moltes activitats programades a la plaça de Can Fabra al llarg de la jornada de dissabte (ballada de sardanes, cercavila de dracs infantils, concert de la Banda de Música d’Ulldecona, mostra de foc…). Els tallers programats al pati de l’Institut Martí Pous també han tingut molt bon rebuda entre els assistents, com ara el de creació de figures de pessebre, el taller de preparació de catifes d’art efímer i el de ball de bastons, entre d’altres.

Destaca també l’espai innovador de les micro conferències organitzades per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, entitat editora de Tornaveu, i l’Associació Cultural Joan Amades, que en un format àgil, màxim vint minuts per conferència, han ofert un reocrregut dinàmic pels eixos principals del Som Cultura Popular, amb xerrades sobre la comunicació al segle XXI (televisió, i també You Tube), els valors associats a les entitats o la importància actual del patrimoni cultural immaterial i la museologia. Més informació sobre aquesta experiència fent clic aquí.

Totes les sessions de debat, presentacions i conferències han estat enregistrades en vídeo i estan disponibles sense cap cost a través del canal Youtube de Cultura Popular Barcelona, fent clic aquí.

Per accedir a informació específica i actualitzada sobre el fòrum d’Educació i Cultura Popular podeu visitar l’enllaç, fent clic aquí.

El Som Cultura Popular ha estat organitzat per l’Ajuntament de Barcelona – Servei de Cultura Popular i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya amb la

col·laboració de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, el Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona, la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Associació per a la Difusió del Folklore (ADIFOLK).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa