Tornaveu
La recerca local i la cultura conflueixen al Recercat 2023

Tot a punt per a una nova edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local. Organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya, arriba a la 19a edició consolidada com un punt de trobada entre els centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i els ateneus federats catalans. La cita és a Lloret de Mar entre el 4 i el 7 de maig, i la ubicació no és casual, Lloret és la Capital de la Cultura Catalana 2023.

Fira de Centres d’Estudis i Premis Recercat

I més enllà de les ponències, també hi haurà la Fira de Centres d’Estudis, situada a la plaça de Pere Torrent, en la qual es podran trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants. També es presentarà una publicació especial sobre el Recercat, amb el vuitè número de l’APP de l’IRMU.

I en el marc del Recercat se celebrarà l’acte lliurament dels Premis Recercat dissabte 6 de maig a les 13.30 hores al Teatre Municipal de Lloret de Mar (plaça de Germinal Ros, s/n). Hi haurà l’actuació del grup Jutglars i la Fàbrica del So, grup de música tradicional de la Catalunya del Nord format per Pere JordàVicent Vidalou i Isabelle Garcia, que es dediquen a la promoció i la recerca sobre el patrimoni musical i coreogràfic rossellonès.

Activitats obertes al públic

Al llarg de les jornades del Recercat hi haurà un programa d’activitats obertes a tothom. Són gratuïtes, però amb aforament limitat, de manera que cal fer una inscripció. Entre les activitats programades el 4 de maig hi ha la xerrada a càrrec de Jaume Ayats Recollir cançons per descobrir el país: l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. L’endemà es podrà guadir de la proposta Mosaic Recercat: Mostra d’audiovisuals, sota el títol “Amb ulls de dona”. Dones pastores del Penedèsa càrrec de Xavier Bayer. Per al dia 6, destaca el debat Patrimoni al servei del turisme, un moment superat?, amb diversos experts i moderat per Anna Fuentes, tècnica de patrimoni cultural de l’Ajuntament de Lloret de Mar. També es farà el debat La recerca en l’àmbit local i el seu reconeixement en el context acadèmic, amb la participació de representants dels Departaments de Cultura i de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i de la Xarxa Vives d’Universitats.

Una altra reflexió girarà entorn de la proposta Reconstrucció del paisatge sobre la base de la recerca amb tecnologia 3D: Reconstruir el paisatge de la vinya al Bages, a càrrec de Llorenç Ferrer, del Centre d’Estudis del Bages, i Digitalització del patrimoni industrial. Registre i anàlisi dels forns d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre, projecte vinculat a Amics de Riba-roja a càrrec de Cèlia Mallafré.

Cinc exposicions

A més del programa del Recercat, la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar acollirà entre el 4 i el 13 de maig fins a cinc exposicions produïdes pels centres d’estudis i ateneus:

 • 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular, a càrrec de la Generalitat de Catalunya.
 • La cultura oral dels paisatges agraris a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner, Consell Insular de Mallorca i el Rayon de Roquefort.
 • Contes, faules i històries orals d’arreu del món, a càrrec de l’Associació Cultural la Tella. 
 • Som Ateneus, a càrrec de la Federació d’Ateneus de Catalunya. 
 • Mostra bibliogràfica amb motiu dels 40 anys del Centre d’Estudis Selvatans, a càrrec del Centre d’Estudis Selvatans. 

Podeu consultar tot el programa del Recercat fent clic aquí.

Una visita guiada a Tortosa en el marc del Recercat 2021

Activitats complementàries

 1. Espectacle Quasi Opera. Divendres 5 de maig a les 22.00 h. Pati de la Rectoria de Lloret. 
 2. RECERXIC: Contes Reciclats. A càrrec de la Companyia Raig de Sol. Dissabte 6 de maig a les 11 h. a l’espai infantil de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar.
 3. Concert Teatre Líric Català. Dissabte 6 de maig a les 20.00 h. Teatre Municipal de Lloret de Mar. Concert a càrrec de la Cobla de Girona i la participació del tenor Beñat Egiarte i la soprano Beatrice Jiménez.
 4. Visita nocturna al patrimoni de Lloret de Mar. Dissabte 6 de maig a les 22.00 h. 
 5. Visita als Jardins de Santa Clotilde i Santa Cristina. Diumenge 7 de maig. Primera visita a les 10.45 h. i la segona visita a les 12.15 h.

Les activitats programades del Recercat són gratuïtes, tanmateix les activitats complementàries tenen límit d’aforament. Per tant, qui estigui interessat en assistir-hi, es pot inscriure a les diferents activitats del Recercat a través de la butlleta electrònica que trobareu a l’enllaç següent: INSCRIPCIONS

Més notícies
Exposició de publicacions al Recercat celebrat a Igualada

El Recercat s’estén al País Valencià

Notícia: El Recercat s’estén al País Valencià
Comparteix
L’Institut Ramon Muntaner inaugura el 3 i 4 de juny a Aielo de Malferit la 1a edició del Recercat al territori valencià
Notícia: El Recercat s’estén al País Valencià - Mobile
Àngels Mach, presidenta de la SAC, Pere Pasqual i Josep Campmany

La Societat Andorrana de Ciències, Pere Pasqual i Josep Campmany, premis Recercat 2022

Notícia: La Societat Andorrana de Ciències, Pere Pasqual i Josep Campmany, premis Recercat 2022
Comparteix
Els guardons s’han lliurat aquest cap de setmana en el marc de les Jornades de cultura i recerca local a Igualada
Notícia: La Societat Andorrana de Ciències, Pere Pasqual i Josep Campmany, premis Recercat 2022 - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa