“Els xuetes de Mallorca en el context de l’antisemitisme espanyol”. Aquest és el títol de la xerrada organitzada, el proper 19 de desembre, pel Gran Orient de Catalunya. Per escoltar la conferència, que anirà a càrrec de l’escriptor, poeta i traductor Pere Bonnín, haureu d’apropar-vos al taller de Barcelona (Carrer Mallorca, 125, baixos) a les 19:30 hores. Serà l’última de les Trobades Blanques (o sigui, obertes a tothom) que el Gran Orient de Catalunya ha preparat enguany.
Bonnín començà la seva trajectòria periodística com a corresponsal del diari Última hora a Sa Pobla. Posteriorment, fou reporter del Correo Catalán (1966-1969), redactor en cap de Mundo Diario i del setmanari Mundo (1972-77). En aquest període, també col·laborà assíduament en publicacions periòdiques en català, com ara l’Avui, Cort, Set dies, i El Temps. A part, fou redactor de la Gran Enciclopèdia Catalana. Entre 1978 i 1983, fou director de les delegacions de lAgencia EFE a la República Federal Alemana i membre de lAssociació de Premsa Estrangera a Viena i a Nova York a LONU. En l’actualitat, és col·laborador de nombrosos diaris de lestat espanyol, Alemanya i Austria, entre els quals l’esmentat Última Hora.
La discriminació social patida pels “xuetes” ha cridat l’atenció a Catalunya i a la resta d’Europa. El llibre Inquisición de Mallorca. Reconciliados y relajados 1488-1691, publicat a Barcelona l’any 1946 en una edició de només 200 exemplars, recull més de 465 cognoms de jueus conversos, investigats i condemnats per la inquisició mallorquina. Per què només 15 cognoms han estat discriminats al llarg dels segles?
Portador d’ambdós cognoms discriminats, Bonnín explicarà l’origen i evolució de la discriminació que sofriren els xuetes, els quals defineix “com els darrers màrtirs catalans de la inquisició castellana”. També explicarà com la Inquisició castellana fou la primera institució importada de Castella per la dinastia dels Trastàmares que, amb el pretext religiós, treballà intensament per la castellanització dels països catalans i el domini de la nació castellana sobre la catalana. Darrere tota persecució en nom de Déu, afirma Bonnín, sempre s’hi amaga la cobdícia de riquesa i domini d’uns éssers humans sobre els altres.
Acabat el corresponent de paraules, així com el tancament dels Treballs, els assistents podran compartir un suculent piscolabis.
Celebració Solsticial d’Hivern
La celebració de la Trobada Blanca anirà precedida per la tradicional Celebració Solsticial d’Hivern, que tindrà lloc en el temple del Gran Orient de Catalunya (Carrer Mallorca 125, baixos) el 17 de desembre (19:30h). El Sereníssim Gran Mestre Ernest Ruiz prega a tots els germans que assisteixin puntualment a la cita i amb vestit fosc. La cerimònia es clourà amb l’Àgape Fraternal Solsticial, un sopar de germanor entre tota la comunitat del GOC al qual estan convidats tots els amics i familiars dels seus membres.