Tornaveu
La matemàtica de la història, en la Tinguda Blanca de febrer

La desintegració soviètica, la reunificació d’Alemanya, l’expansió xinesa, el conservadorisme creixent dels Estats Units o el trencament de Iugoslàvia. Són alguns dels fets històrics que Alexandre Deulofeu (1903-1978), polític, filòsof i farmacèutic de Figueres, va predir als anys 40 del segle XX. Aquest personatge –que també va deixar escrit la desintegració de l’estat espanyol als voltants de l’any 2029– va elaborar la teoria coneguda com ‘La matemàtica de la història’, un model que descriu l’evolució social i cultural dels pobles i civilitzacions.

L’historiador del futur

Deulofeu observà la història i va detectar que les civilitzacions segueixen un cicle biològic similar als éssers vius, de naixement, plenitud, decadència i mort. Així, va establir que les civilitzacions duraven 5.100 anys, dividits en tres cicles que es repetien, però amb matisos. Durant el primer, s’inspiren en altres cultures per construir la seva identitat. En el segon, la civilització arriba a la plenitud social i cultural. I en la tercera etapa, experimenta un renaixement que només copia l’apogeu anterior i acabarà desapareixent.

El dijous 9 de febrer (a les 18.30h), al Cercle Sport Figuerenc, el net d’Alexandre Deulofeu, l’historiador Juli Gutiérrez Deulofeu, compartirà amb el públic les seves reflexions sobre les implicacions i la validesa d’aquesta teoria, en la xerrada titulada Alexandre Deulofeu, 120 anys de la mirada més actual. Gutiérrez, estudiós des de fa trenta anys de la figura del seu avi, ha publicat diversos llibres per divulgar el llegat. L’últim, l’any 2019, la biografia L’home que no llegia els diaris (Columna Edicions), que va escriure a quatre mans amb el periodista David de Montserrat. En ell, els autors configuren un retrat d’aquest personatge únic i controvertit -admirat per Dalí o Pau Casals i criticat per Jaume Vicens Vives o Josep Pla-, i ens el presenten no com un visionari sinó més com un científic del big data que volia evitar que la humanitat repetís els seus errors.

La conferència, oberta a tothom, s’inscriu en el cicle de xerrades mensuals de les Tingudes Blanques que organitza el Gran Orient de Catalunya sobre diversos temes d’actualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa