Tornaveu
La cultura popular manté el protagonisme a la UCE

Amb tot, l’edició d’enguany, la 52a, manté tot i les restriccions obligades per la crisi sanitària, el nivell acadèmic i l’oferta formativa i de lleure que caracteritza aquesta proposa des dels seus inicis. Amb el lema ‘Construir el país en llibertat’, Prada de Conflent serà l’escenari de multitud de cursos, tallers, activitats i espectacles per a tots els nivells entre el 16 i el 23 d’agost. La UCE manté la durada del campus, però combinarà la formació presencial amb els cursos en línia. Una opció imposada per la pandèmia, però que alhora esdevé una oportunitat per divulgar els coneixements a un públic més ampli.

Pel que fa a la cultura popular, la UCE d’enguany dedica un curs a la producció i patrimoni cultural sota el lideratge de la Universitat de les Illes Balears. Inclou un curs impartit per Caterina Valriu, catedràtica de filologia catalana, titulat Les llegendes dels Països Catalans: entre la fantasia i la història. El curs, de caràcter divulgatiu, s’adreça al públic en general, però pot ser especialment interessant per a docents de diversos nivells educatius i dinamitzadors culturals.

A tots els territoris dels Països Catalans trobem un gran nombre de llegendes de tipologia molt diversa que són una manera simbòlica i alhora lúdica d’explicar els fenòmens naturals i socials, una manera de veure i d’interpretar el món que dona forma a una cultura pròpia, que té alhora una dimensió local i uns plantejaments universals. El curs revisarà els diversos tipus de llegendes, els trets característics dels personatges que les protagonitzen i la seva funcionalitat en el context cultural que els és propi. Per la seva banda, Rosa Maria Calafat i Sebastià Serra parlaran de la producció cultural a les Illes Balears des del 2019 fins a l’actualitat.

En l’àrea d’història de l’art també es tocarà la cultura amb el curs Art i activisme cultural als segles XX i XXI, coordinat per Àlex Villar, de la Universitat de València. En aquest cas, el curs és totalment en línia. L’art al llarg del segle xx ha fet un gir des de la representació de la realitat a la presència activa, i ha esdevingut un agent cultural més que provoca la lluita i el canvi. En aquest curs es revisaran aspectes fonamentals com l’art i el compromís social, art i activisme des de la postmodernitat, i es farà especial atenció a l’art feminista i contra la violència de gènere als Països Catalans.

També hi ha tota una programació dedicada a la formació cultural, amb cursos d’occità, la seva cultura popular, llengua, societat i història, així com un recorregut per la Catalunya Nord. A més, es mantenen bona part dels espectacles a la nit, en què la música i les expressions de cultura popular prenen el protagonisme al món acadèmic diürn. Entre altres, hi haurà l’actuació de la Cobla Els Casanoves, un concert de la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals i balls populars amb Ramon Gual per diversos pobles de la rodalia de Prada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa