Tornaveu
La cultura popular als Països Catalans, a debat

Fidel a la cita anual, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català participarà en la 51a Universitat Catalana d’Estiu a Prada. ‘La cultura popular als Països Catalans”, a càrrec de l’etnògraf Xavier Orriols, dissertarà sobre l’evolució dels models festius que s’està vivint en les darreres dècades en les terres de parla catalana. La conferència se celebrarà dijous 22 d’agost (15:00 h) al Liceu Charles Renouvier de Prada.

Les reflexions d’Orriols convidaran al debat sobre algunes problemàtiques comunes que afecten el conjunt de col·lectius de cultura popular. Tal com reconeix l’etnògraf en declaracions a Tornaveu, “no és possible fer un diagnòstic sobre el conjunt d’expressions festives, i menys encara en un àmbit tan extens i divers com són els Països Catalans”.

Els plantejaments que s’exposaran, en conseqüència, pivotaran entorn problemàtiques que afecten totes les celebracions i manifestacions tradicionals. Quina incidència tenen els processos de patrimonialització -via reconeixement com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional o inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial- en el desenvolupament de les festes? Qui i com ha de vetllar per la preservació dels models tradicionals de les mateixes? És positiu que les celebracions tradicionals esdevinguin motors de promoció turística i econòmica? Són algunes de les preguntes que es plantejaran i entorn les quals es debatrà a Prada.

10è aniversari del Cor dels Països Catalans

El Cor dels Països Catalans va constituir-se el 6 de juny de 2009 per representants dels moviments corals de l’Alguer, Andorra, Catalunya del Nord, La Franja i les Illes Balears. Per a celebrar el 10è aniversari de la formació, la coral dirigida per Francesc Valldecabres oferirà un concert a la UCE 2019, concretament el 22 d’agost (21:00h) a l’església de Sant Pere.

El programa de la 51a Universitat Catalana d’Estiu també contempla altres espectacles tradicionals. Entre altres, el públic present a Prada podrà gaudir de l’actuació de la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals (17 agost), el concert d’Anna Ferrer i Clara Peya (19 d’agost), o la ballada que oferirà la Cobla Catalana dels Sons Essencials (23 d’agost).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa