Durant divendres 29 i dissabte 30 de juny se citen diversos projectes nascuts dels diferents Centres d’Estudi de Parla Catalana d’arreu del territori que han rebut ajudes per part de l’Institut Ramon Muntaner, la fundació privada nascuda en el si de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
La jornada, que es repartirà entre diversos espais de Móra la Nova, essent el principal el Casal Municipal (pl. de l’Església), té l’objectiu de reunir els estudiosos que presentaran els estudis resultants dels ajuts que han rebut per part de l’Institut Ramon Muntaner, que enguany celebra el seu 15è aniversari. D’aquesta manera es promou el contacte entre diversos investigadors dels Centres d’Estudi de Parla Catalana, cosa que pot ajudar al naixement de noves línies de col·laboració. El tret de sortida de la jornada tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Móra la nova (Av. Lluís Companys, 17), a les 18.30h amb la inauguració de dues exposicions sorgides dels centres d’estudi: Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona i L’any de la gelada.
Enguany els projectes, alguns dels quals es troben procés i, per tant, els seus responsables exposaran els resultats aconseguits fins ara -com és el cas de l’Inventari del Patrimoni Cultural immaterial del Vallès-, es presentaran individualment, però també l’organització ha organitzat dues taules rodones, que tindran lloc dissabte 30 de juny al Casal Municipal, que permetran tant la presentació dels projectes, com el debat entre els estudiosos. La primera de les quals, a les 11.20h, sobre l’eix comú de Les diferents perspectives d’aproximació al territori i la segona, sobre La recerca i la divulgació en l’àmbit de les humanitats, a les 13h; ambdues al Casal Municipal.
No hi ha ni un manual ni un sol model de Centres d’Estudi
Els Centres d’Estudi de Parla Catalana comparteixen el fet que els formen persones que tenen interès en el seu territori immediat i una voluntat d’estudi i documentació. Al voltant d’aquests estudiosos locals es formen els diferents centres, que s’agrupen dins la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. “Hi ha centres que també programen cicles de conferències o participen en activitats com ara la Mostra de Cinema Etnogràfic”, explica Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana.
No és el mateix un Centre d’Estudi de Parla Catalana d’un barri de Barcelona, que un situat en un entorn rural; el primer centrarà els seus interessos en l’àmbit antropològic o sociològic, mentre que el segon també pot ampliar el seu focus a com un riu, unes valls o unes muntanyes condicionen la vida social, econòmica del seu entorn. Però a tots els centres els uneix la seva voluntat d’investigar i documentar-se sobre el territori. De tota aquesta tasca investigadora els centres creen diferents materials, des de publicacions periòdiques o monogràfiques, llibres, exposicions, o rutes. “Cada Centre d’Estudi enfoca la seva activitat cap a les seves preferències i cap a les peculiaritats del seu entorn”, exposa Santesmases.
Precisament, en un país amb una gran diversitat d’entorns com Catalunya, la 5a jornada permet crear sinergies i col·laboracions entre els assistents. “La interrelació entre centres ens ajuda, ja que a més d’aquestes jornades periòdiques, d’un temps ençà hem organitzat diverses trobades territorials, que han permès posar en comú persones amb interessos semblants, i que això ha fructificat amb projectes, alguns dels quals els veurem en aquesta 5a jornada de l’Institut Ramon Muntaner”. Josep Santesmases, entre altres, fa referència al projecte L’any de la gelada, que s’ha fet tangible amb una publicació i una exposició, que es presentaran la tarda del divendres 29 de juny, i que ha estat possibles gràcies a la cooperació entre diversos centres de les anomenades Terres de Cruïlla, és a dir, del sud de Catalunya i el nord del País Valencià.
L’entrada a totes les presentacions i taules rodones és lliure per a tothom qui vulgui assistir com a oient.
El programa íntegre de la 5a jornada, es pot descarregar com a document adjunt.