Tornaveu
La 47a Universitat Catalana d’Estiu escalfa motors

Prada de Conflent torna a ser punt de trobada de les terres de parla catalana per reflexionar des del món acadèmic sobre el passat, el present i el futur de la nació catalana, la cultura, la llengua i la història comunes, però també sobre la ciència, la literatura, l’art, la música, la salut, l’educació i d’altres branques del coneixement universitari. La XLVII Universitat Catalana d’Estiu escalfa motors per a acollir un centenar llarg de cursos, conferències i tallers entre el 16 i el 23 d’agost.

La situació del Principat, a les portes d’unes eleccions plebiscitàries, però també els canvis històrics al País Valencià i a les Illes, centraran una part important de les reflexions polítiques i socials. En aquest context, un dels actes més potents serà el debat sobre la constitució catalana, amb el conseller Germà Gordó i diversos experts en dret, que també analitzaran l’encaix que poden tenir la resta de territoris de parla catalana en un nou estat català. En el bloc d’economia, diverses ponències i cursos analitzaran l’estructura econòmica i les oportunitats del nou estat, la seva relació amb la UE, el repartiment del deute, les pensions, etc.

Però tal com ha recordat el president de l’equip rector de la UCE, Joandomènec Ros, “cal remarcar el caràcter eminentment acadèmic de la UCE, que primer de tot és una universitat, després és catalana i finalment és d’estiu”. I és que el programa acadèmic i cultural per a aquests dies abasta diverses àrees del coneixement i compta amb la solvència d’uns 140 professors i conferenciants de primer nivell, procedents de les universitats integrades a la Xarxa Vives i del món professional.

En l’àmbit cultural es retrà homenatge a Ovidi Montllor, desaparegut fa vint anys, i al també desaparegut Joaquim Molas, amb la ponència Literatura i cànon. També hi haurà un curs sobre música i patrimoni musical als Països Catalans, sobre el teatre líric català, la cara oculta d’Enric Granados -compositor català del modernisme-, i una glossa sobre Salvador Espriu i els compositors catalans.

Hi haurà tallers de cultura popular cada dia de 3 a 5 de la tarda. En aquest cas, els alumnes podran iniciar-se en els balls vuitcentistes i danses col•lectives de diversos països, inclosa la dansa popular més representativa per la seva riquesa artística i cultural, la sardana. No hi faltaran les cançons populars, tant les antigues com les que han romàs vives fins als nostres dies.

També hi ha una àmplia oferta de tallers de teatre, en què els alumnes podran fer una introducció a la dramatúrgia, a càrrec de Victòria Szpunberg, un curs sobre història del teatre, per Mercè Saumell, un taller de veu i expressió o un de moviment, a càrrec de diversos professors de l’Institut del Teatre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa