Tornaveu
Jornada sobre els rituals de naixement i mort des del laïcisme

La 6a jornada de Convivència i cohesió, organitzades per la Fundació Ferrer i Guàrdia, abordaran un binomi que sovint sembla contradictori. Sota el títol Naixement i mort des d’una perspectiva laica: rituals de benvinguda i comiat a nivell local, es presentaran diverses iniciatives de rituals laics al voltant del baptisme i els ritus funeraris. La jornada, gratuïta, serà el divendres 27 d’octubre de 10h a 14h al Centre Cívic Pati Llimoni (Carrer del Regomir 3, Barcelona).

“Independentment de les idees religioses que cadascú tingui, a la jornada es tractarà com des de l’àmbit local es generen espais de reconeixement al voltant dels individus que hi formen part”, exposa Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Per aquest motiu es presentaran diverses fórmules que “ajuden al reconeixement dels membres d’una manera que millora la convivència i cohesió social”.

La jornada començarà a les 10h i el tret de sortida serà la presentació de l’estudi Laïcitat en xifres 2016, a càrrec d’Hungria Panadero i Josep Mañé. A continuació es presentarà el llibre Bateig sense aigua. Accions i celebracions civils a Catalunya, a càrrec d’Antoni Herrera, subdirector de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, i de Rosa Canela, la seva autora, antropòloga i ex-jutgessa de pau.

Tot seguit en una taula rodona es parlaran de diversos exemples de rituals laics de naixement, i acollides civils i convivència als pobles de Calaf, amb la presència del seu alcalde, Jordi Badia, Selva del Camp, amb la regidora Laura Girona, i amb Carmel·la Planell, activista cultural i impulsora del primer acolliment civil a Catalunya.

Després, hi haurà una taula rodona que tractarà un ritual de signe contrari, amb el títol de Mort: les dificultats d’innovar davant la urgència i el dol hi participaran, entre d’altres, Aida Guillén, directora de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, que parlarà de l’acte interreligiós i interconviccional en memòria dels atemptats de Barcelona i Cambrils, o Ramon Royes, paer de Cervera, que parlarà de les cerimònies laiques al convent de Sant Domènec de Cervera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa