Tornaveu
Etnològic BCN, el llibre de tots 

Els responsables del Museu Etnològic de Barcelona (MEB) difícilment podien escollir un títol més concís pel llibre que repassa els 75 anys d’història del centre. Etnològic BCN, destaca l’editor Antoni Serés, volia transmetre dues idees: una picada d’ullet als visitants assidus, que l’anomenen senzillament l’ “Etnològic”, i una segona referència –l’acrònim BCN—al caràcter global del museu. El compromís amb el teixit associatiu local, defensen els seus autors, no és incompatible amb una mirada i projecció internacionals.

En la presentació del llibre, divendres 8 de juny (18:45h) a les instal·lacions del MEB (Passeig Santa Madrona, 16), Lluís Bonet farà una declaració sobre els objectius, reptes i principis del museu. Segons el professor, especialitzat en polítiques de gestió cultural, els objectes custodiats al Museu Etnològic permeten copsar com ha evolucionat la mirada de la societat catalana i barcelonina des de 1942.

Com si es tractés d’un make in off cinematogràfic, Etnològic BCN desitja esdevenir un testimoni d’una època i unes formes de viure l’etnologia. A diferència de la majoria d’obres corporatives, on només es dóna veu a les màximes responsabilitats, hi tenen cabuda les reflexions de molts treballadors del museu (tècnics, responsables departamentals, dissenyadors…), així com experts en patrimoni cultural immaterial externs.

Amb la voluntat de reflectir l’esperit oberturista i inclusiu que guia les accions del MEB, el llibre s’adreça a tots els públics que poden visitar el museu. S’hi pot trobar contes il·lustrats pels infants, anècdotes antropològiques que agradaran als adults, i reflexions de potent calat intel·lectual que alimentaran la curiositat acadèmica dels museòlegs i els antropòlegs.

Etnològic BCN va sortir publicat en ple procés de fusió del Museu Etnològic de Barcelona i el Museu de les Cultures del Món. Serés destaca: “Diuen que les paraules se les emporta el vent. Potser sí! Però una forma perquè no s’escapin és escriure-les en un racó o altre”. Sigui quin sigui el futur de l’Etnològic, el llibre segur que perdurarà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa