Des que la revista Podall va néixer l’any 2011, ha agrupat el saber humanístic de diferents branques del coneixement: història, arxivística, filosofia, literatura, història de l’art o museologia, entre altres. Editada pel Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i l’Institut Ramon Muntaner, la revista està oberta a la participació de tots els estudiosos que acreditin un mínim rigor intel·lectual. A raó d’una publicació anual, Podall ha vingut publicant una trentena d’articles en format breu.
El darrer número de la revista, ja consultable en el portal Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO), és una nova demostració del caràcter transversal de la revista. El lector comprovarà que hi destaquen els articles sobre les formes de vida prehistòriques a la contrada, posant èmfasi en les seves pràctiques alimentàries. Apropant-nos en el temps, altres articles disserten sobre Les fonts dels comtes de Santa Coloma de Queralt (Josep Maria Carreras), La imatge de la “Mare de Déu del Cor” de l’església de Santa Maria de Montblanc (Jaume Felip), o Cent anys d’alabastre a Sarral (1917 – 2017), escrit per l’historiador de l’art Damià Amorós.
Com a novetat d’aquest volum, Podall inclou un conjunt de ressenyes de llibres o activitats que tenen la Conca de Barberà com a protagonista. Entre aquestes, destaca l’explicació que Josep Santesmases fa sobre l’exposició Patrimoni oblidat, memòria literària, que des d’octubre de 2016 ha viatjat per tota Catalunya. El president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana aprofita l’avinentesa per reflexionar sobre com ha estat percebut el patrimoni paisatgístic, monumental i artístic de la comarca.