Tornaveu
Els premis Rossend Arús desvetllen la maçoneria a Portbou al segle XIX

Dijous 28 de setembre, a la Biblioteca Pública Arús (Passeig de sant Joan 26, de Barcelona) s’ha celebrat l’Acte de Lliurament de la Tercera Edició dels Premis Literaris Rossend Arús convocats i organitzats pel Gran Orient de Catalunya, obediència francmaçònica catalana nascuda el 1989, de tendència liberal, mixta i adogmàtica.

L’acte va ser presidit pel Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya, Ernest Ruiz i González i Maribel Giner, directora gerent de la Biblioteca Pública Arús.

El primer premi en la categoria d’assaig inèdit, amb una dotació de 1.000 euros, va recaure en Roger Olivella i Pujol de Barcelona amb el treball titulat: Aurora, Migdia i Ocàs de la lògia Progreso Portbouense (1885-1897), el qual tracta amb profunditat la història d’aquesta Lògia a partir dels textos que s’han trobat i que demostra que, malgrat que Portbou era a finals del segle XIX una vila petita, va tenir una forta i notable activitat maçònica.

Els premis a treballs publicats i a poesia de caràcter maçònic van ser declarats deserts. L’acte d’entrega ha comptat també amb la presència del doctor en ciència política i director acadèmic de la Fundació Josep Irla, Lluís Pérez i Lozano, guanyador de la passada edició d’aquests premis en la categoria d’assaig inèdit, que va oferir una conferència amb el títol: La francmaçoneria: 300 anys al servei de la Llum, tot fent referència al filantrop, escriptor i germà maçó Rossend Arús.

Aquests premis literaris són únics pel que fa a la seva temàtica: es premien treballs que tractin qualsevol aspecte relacionat amb la Francmaçoneria i estan oberts a tots aquells autors, tinguin o no la condició de maçons. La finalitat és fomentar el coneixement entre la ciutadania del país de la francmaçoneria en general i de la francmaçoneria catalana en particular, tot mirant de desfer mals entesos i prejudicis que encara existeixen avui dia a la nostra societat. Ja es prepara la quarta edició del premis de cara a l’any que ve.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa