Tornaveu
Els petits estats d’Europa des d’una òptica andorrana

L’obertura al món d’Andorra té una cita obligada, d’aturada i reflexió, amb els petits estats, microestats i altres. Perquè són els que més s’hi assemblen, almenys en els paràmetres quantitatius de comparació estàndard com ara l’extensió territorial, població, pes econòmic, recursos naturals, entre altres. És per això que l’any passat, amb motiu de la 28a edició de la Diada Andorrana a la 47a edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent es van realitzar un seguit de conferències que van permetre treure el cap per la finestra sobre Mònaco, l’Estat Vaticà, Luxemburg, San Marino, Liechtenstein, Suïssa, Estònia, Malta, Islàndia, Xipre i Eslovènia, així com altres petits estats.

Aquestes conferències s’han aplegat en el llibre Andorra i els petits estats d’Europa que pretén oferir elements per a la reflexió en un món en què homogeneïtzació global condicionarà cada cop més les decisions geopolítiques. I això es fa a través de les experiències de les realitats d’aquests estats que poden compartir problemes similars pel fet de ser països petits.

“Conèixer-nos millor, ser conscients de les nostres existències i realitats i provocar accions de relació esdevé una necessitat”, exposa Àngels March presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, entitat que va promoure la presentació del llibre el passat 9 d’agost al Museu MW de l’Electricitat, amb la presència de Gilbert Saboya, ministre d’Afers Exteriors d’Andorra, Albert Moles, director general de Forces Elèctriques d’Andorra, i Àngels March.

Alguns dels temes que es tracten al llibre són aspectes relatius al comerç electrònic, la meteorologia, la salut, les especificitats, les estadístiques, l’adaptabilitat, els interessos comuns, la Unesco, els reptes polítics, la Unió Europea, l’acord d’associació, la globalització, la Creu Roja, els Jocs dels Petits Estats d’Europa, els organismes internacionals i les consonàncies i les dissonàncies. Temes que són d’importància cabdal, si es té en compte que el 2021, Andorra acollirà els Jocs dels Petits Estats d’Europa. Andorra i els petits estats d’Europa s’ha publicat amb el suport del Govern d’Andorra, FEDA Cultura i aportacions privades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa