Tornaveu
Els exilis contemporanis, a debat en el XIII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis

La inauguració serà el divendres 4 a la tarda amb una ponència sobre la recerca local i l’exili de 1939, a càrrec de l’exdirector del Memorial Democràtic Jordi Font, l’historiador i arxiver Jordi Gaitx i Miquel Serrano, del MUME. Ells donaran pas al primer eix en què s’ha estructurat el congrés, dedicat precisament als exilis des del prisma dels estudis locals. Es podran conèixer estudis sobre l’exili de 1938 al Pallars Sobirà, l’experiència dels garrotxins als camps nazis o l’emigració republicana de 1939 del Baix Llobregat. A més, es presentarà el llibre Joan Sauret, tasca i esperança, amb què l’historiador Àlvar Llobet ha volgut vol recuperar la figura oblidada i maltractada del periodista i polític republicà, qui va ser secretari general d’ERC durant 22 anys de l’exili.

La primera part de dissabte es dedicarà al segon bloc, dedicat als exilis polítics i culturals: analitzarà les iniciatives que van impulsar i com van ser cabdals en els desenvolupaments dels esdeveniments a l’interior. La investigadora de la UB Gemma Caballer, autora de la recerca sobre Josep Maria Trias i Peitx, considerat el ‘Schindler català’, parlarà sobre èxode i solidaritat a França, mentre que Marc Andreu i Juanma García, de la Fundació Cipriano García – Arxiu Històric de Comissions Obreres de Catalunya, reflexionaran sobre els exilis de l’antifranquisme (1963-1980): polítics, sindicalistes, activistes i religiosos’.

El tercer àmbit se centrarà en la memòria, vestigis i oblits: com s’ha preservat, quin paper han tingut els testimonis personals i les entitats, quins llocs de l’exili queden i com es poden recuperar. S’analitzaran els exilis de la guerra de Franco a les Illes Balears o l’exili cultural republicà a Mèxic.

Agustí Alcoberro, historiador de la Universitat de Barcelona, i exdirector del Museu d’Història de Catalunya, reflexionarà sobre l’exili com a constant històrica dels Països Catalans en la conferència de cloenda, abans de la presentació de les conclusions. Diumenge els participants podran visitar diversos espais de la memòria de la Catalunya Nord.

Les inscripcions ja s’ha obert i es poden fer a través del formulari del web del CCEPC. Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa