El programa del congrés començarà, divendres 6, amb la conferència d’obertura Associacionisme i sociabilitat cultural. Catalunya / Espanya, a càrrec de Ramon Arnabat i María Zozaya, professors de la URV i la Universidade de Évora respectivament. Sense més preàmbuls, a continuació s’abordarà el primer dels tres àmbits de les jornades, dedicat a reflexionar sobre el moviment associatiu cultural des de la perspectiva de les identitats i coneixement. Les ponències d’Elvira Asensi (Universitat de València) i Xavier Ferré (URV) plantejaran la capacitat que tenen les entitats per representar una comunitat i canalitzar sovint les seves demandes. La lectura de les comunicacions anirà a càrrec d’Albert Ghanime (Universitat de Barcelona).
L’endemà, dissabte 7, el congrés es traslladarà al Centre de Lectura de Reus. La sessió matutina pivotarà entorn la relació entre l’associacionisme cultural i els poders. Pere Baltà i el professor Antoni Ariño (UV) compartiran les seves reflexions sobre el rol social de les entitats culturals, ja sigui com a contrapoder a les institucions públiques o com a xarxa de suport legitimador de les ideologies dominants. Oriol Fort, membre de la CCEPC, llegirà les comunicacions presentades sobre aquesta temàtica.
El tercer i darrer bloc d’anàlisi del congrés tractarà sobre la relació entre associacionisme cultural i sociabilitat. Una funció intangible de les entitats que no sempre ha estat prou estudiada. Per aprofundit en aquesta temàtica, el programa del congrés contempla les ponències de David Cao (Universitat de Barcelona) i Manel Santana (Universitat de les Illes Balears). Meritxell Ferré es responsabilitzarà de la lectura de les comunicacions d’aquest àmbit.
Com a cloenda del congrés, les entitats organitzadores han optat per organitzar la taula rodona Cap el futur, que comptarà amb la participació d’Andreu Ginés (Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià), Guillem Carreras (Ens de l’Associacionisme Cultural Català) i Esther Oliver-Grasiot (Universitat Oberta de Catalunya).
Les propostes de comunicacions pels tres àmbits del congrés es poden presentar fins al 17 de juliol al correu [email protected], indicant el títol i aportant un resum que no superi els mil caràcters. Les inscripcions al congrés es poden formalitzar a través del mateix correu segons les condicions que estableix el tríptic de presentació, on es pot consultar tots els horaris i títols de les ponències de manera detallada
El congrés Associacionisme cultural. Entre el mosaic i la xarxa està organitzat per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Lectura de Reus, i la Generalitat de Catalunya.