Tornaveu
El Premi Valeri Serra i Boldú guardona el corpus rondallístic de Seròs

L’autora de la recerca va explicar en l’acte d’entrega del guardó que l’objectiu principal de l’estudi és “la transcripció i edició de les nou rondalles que conformen el corpus rondallístic de Seròs, trobat al Fons Rossend Serra i Pagès i manuscrit en el primer terç del segle XX per Josep Fossas, l’entorn familiar del qual ha estat investigat”.

I amb aquesta finalitat, afegeix l’autora, “s’han elaborat uns criteris de transcripció i d’edició específics, basats en criteris generals prèviament validats per al tractament de material etnopoètic i d’altres utilitzats en la recuperació de corpus rondallístics procedents del mateix Fons. S’ha aconseguit recuperar les rondalles, de manera que són llegibles i comprensibles per un lector del segle XXI”. A més, les rondalles catalogades estan preparades per ser incloses amb facilitat en bases de dades oficials i cercadors rondallístics internacionals.

Aquest premi literari estava adreçat inicialment només als estudiants, però es va rellançar amb la incorporació d’una modalitat de recerca per adults i adreçada a totes les terres de parla catalana. Des d’un estricte sentit de servei a la cultura catalana i pel seu caràcter, la recerca en la cultura popular, el Premi Valeri Serra s’ha convertit en eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d’un patrimoni cultural. I és per això que, a banda de la dotació econòmica, l’Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l’Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que, per vàlua, qualitat i rigorositat, refermés la importància i la necessitat del Premi, i alhora assegurés la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa