Tornaveu
El pensament filosòfic actual, a debat en el IV Congrés Català de Filosofia

Del 25 al 28 de novembre, se celebrarà a Vilafranca del Penedès el IV Congrés Català de Filosofia, organitzat per la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, en col·laboració amb la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Associació Filosòfica de les Illes Balears. Enguany el Congrés homenatja els 700 anys de la mort de Ramon Llull i els 200 anys del naixement de la Societat Filosòfica (a Barcelona), de la qual és hereva l’actual Societat Catalana de Filosofia.

El Congrés té per objectiu debatre els problemes que té plantejats la filosofia i inclourà un total cent seixanta-cinc comunicants i conferenciants, entre els quals hi ha especialistes de tot el territori de cultura catalana i congressistes provinents de Mèxic, Portugal, Itàlia i França. La sessió inaugural serà el dimecres 25 de novembre, a dos quarts de dues del migdia, a l’Aula Magna i hi intervindran Dídac Ramírez (rector de la Universitat de Barcelona), Josep Monserrat (degà de la Facultat de Filosofia de la UB i president de la Societat Catalana de Filosofia) i Pere Regull (alcalde de Vilafranca del Penedès).

El congrés té programades tres ponències marc sobre filosofia contemporània (amb Manuel García-Carpintero, Fina Birulés i Òscar Brenifier), diferents taules en què es tracten tots els àmbits de la filosofia i sis simposis específics, dels quals tres giren al voltant de tres filòsofs —Francesc Xavier Llorens i Barba, Jacques Derrida i René Descartes— i uns altres tres són temàtics, dedicats a l’idealisme alemany, a l’ètica i la política i a l’estètica gustatòria. A més, en el transcurs del congrés, els alumnes de batxillerat del Penedès participaran en un taller sobre les neurociència i la creativitat; de fet, el paper de la filosofia en l’ensenyament obligatori és un dels temes que reben un tracte específic en el congrés.

El congrés també inclou diverses activitats complementàries, entre les quals hi ha una classe concert en què es casaran les músiques de Friedrich Nietzsche i de Theodor Adorno (amb estrenes de música fins avui inèdita), es representarà teatralment Hiparxiologi de Francesc Pujols, i una altra activitat en què es presentaran algunes novetats editorials (com el De anima d’Aristòtil en català, per la Fundació Bernat Metge, i el darrer volum de la col·lecció de pensament català de la Càtedra Ferrater Mora).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavier serra a novembre 27, 2015 | 00:22
    Xavier serra novembre 27, 2015 | 00:22
    Perfecte!!!!
  2. Icona del comentari de: Xavier serra a novembre 27, 2015 | 00:22
    Xavier serra novembre 27, 2015 | 00:22
    A treballar!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa