Tornaveu
El Patrimoni Cultural Immaterial: prestigi o eina de transformació?

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català organitza un Fòrum obert en col·laboració amb la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), sobre el Patrimoni Cultural Immaterial a Catalunya.

El Fòrum tindrà lloc el diumenge 21 d’agost, de 9:00h a 12:00h en el campus de la UCE a Prada (el Conflent), (Liceu Charles Renouvier , route de Catllar, 66500 Prades), i desenvoluparà les intervencions d’experts en la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la UNESCO i representants d’entitats implicades en candidatures a les Llistes representatives del PCI.

El programa de la jornada, és:

1. Què mou un col·lectiu a presentar una candidatura a una Llista representativa del PCI? Pros i contres d’una candidatura.

2. Els estats com a oportunitat o com a obstacle per a la presentació de candidatures. Les candidatures transfrontereres. Les candidatures a Catalunya.

3. Perills que afecten la cultura popular i com pot la Convenció contribuir a evitar-los. Turistització-folklorització, desaparició, fossilització vs. innovació.

4. Qui garanteix la conservació del patrimoni: les institucions o la societat civil? El reconeixement incrementa les garanties de salvaguarda?

5. Més enllà de la Llista. La Convenció és una eina que ens creiem o que només utilitzem a la nostra conveniència?

La jornada comptarà amb la participació de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu de Cultures del Món, Lluís Garcia Petit, director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM), Guillem Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, Joan-Ramon Gordo, director de publicacions de l’Ens.

Pel que fa a les candidatures que actualment han iniciat el camí per aconseguir el reconeixement de la UNESCO, hi haurà representants de la Confederació Sardanista de Catalunya, de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Federació de Catifaires de Catalunya, de la Federació Catalana de Pessebristes, i de la candidatura transfronterera de La rumba catalana.

La participació al Fòrum obert és gratuïta, però els interessats a assistir-hi han d’enviar un correu a [email protected] indicant el nom, cognom i dades de contacte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa