Tornaveu
‘El gran dolor del mundo’: el Candel més íntim

Paco Candel és una gran referència de la Catalunya contemporània. Fins ara, coneixíem les seves publicacions, que han estat profusament difoses i analitzades. No havíem tingut accés, tanmateix, a l’extens dietari que va escriure durant més de seixanta anys (1944 – 2007). Una mancança parcialment resolta gràcies a la publicació d’ El gran dolor del mundo. Diarios 1944 – 1975 (Editorial Debate). La Dra. Anna Caballé – creadora i responsable de la Unitat d’Estudis Biogràfics de la Universitat de Barcelona – i Gabriel Jiménez han editat un llibre gestat en el marc del cinquantè aniversari de la publicació d’Els altres catalans (1964).

El Col·legi de Periodistes obrirà les seves portes (2 de març, 19:00h) per acollir-ne la presentació, que comptarà amb la presència de l’escriptor Jordi Amat, el president de la Fundació Paco Candel Pere Baltà, l’esmentada editora Anna Caballé, el diputat del PDECAT Carles Campuzano, i Maria Candel. A més de ressaltar l’innegable compromís social del seu pare, Maria Candel oferirà un testimoni únic del context d’incertesa i por en el qual Candel va escriure les seves publicacions.

Més enllà de recollir les reflexions de Candel entorn la Catalunya immersa en el franquisme, El gran dolor del mundo mostra les diferents reaccions que provocà la seva figura. Poc amant dels sectarismes, Candel es mostra tan contrari a les persones que l’acusen de ser excessivament catalanista com als catalans autòctons que no accepten la presència dels nouvinguts a la seva terra. El famós eslògan “català és qui viu i treballa a Catalunya, i ho vol ser” té unes innegables ressonàncies candelianes.

El dietari també causarà les delícies dels amants de la producció bibliogràfica de Candel, que hi trobaran moltes reflexions presents en els seus articles i llibres. Hi trobaran un retrat crític de la postguerra i el “dessarrollismo” a Catalunya d’un gran valor historiogràfic. Per altra banda, Caballé destaca que Candel “pertany als biògrafs que no inventen res (…). En tenia prou amb els seus personatges –tots vius i coneguts de l’autor-, i observar, amb una barreja d’ironia i tendresa, els barris de la seva infantesa, amb què va poblar, un llibre rere l’altre, el seu imaginari literari (…) La publicació del seu dietari permetrà conèixer altres dimensions de l’escriptor, com ara la seva gran inquietud política”.

Pere Baltà, que es mostra convençut que la publicació de l’obra hauria causat una gran sorpresa al mateix Candel, no dubta a definir-la com “una petita joia biogràfica”. Esperem que ben aviat puguem celebrar la publicació de la segona volum del dietari.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi a febrer 24, 2017 | 15:38
    Jordi febrer 24, 2017 | 15:38
    una correcció, si no sap greu. Al darrer paràgraf, dieu: 'Pere Baltà, que es mostra convençut que la publicació de l’obra hauria causat una gran sorpresa al mateix Candel, no dubta en definir-la com “una petita joia biogràfica”' En bon català, seria: "Pere Baltà,..., no dubta a definir-la com..."

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa