Tornaveu
El dimoni s’instal·larà a Palma de Mallorca del 22 al 24 d’octubre

Després de reflexionar sobre les festes del solstici d’estiu i d’hivern, les falles i les simbologies del foc, la cinquena edició del simposi se centrarà en la figura del dimoni, un dels elements més distintius de les festes de Mallorca i del qual hi ha comptabilitzats més de setanta representacions diferents.

L’encontre s’inaugurarà divendres al vespre, amb la conferència a càrrec d’Andreu Ramis, president del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears. Posteriorment, es farà una visita a l’exposició ‘Mil dimonis’, una mostra que recull els personatges, els ambients i la rica diversitat del món del dimoni a través de les fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard.

Dissabte serà el dia central, amb ponències, debats i presentació de les comunicacions, estructurats en dos àmbits: les mil cares del dimoni i el dimoni en el seu infern. En el primer, l’antropòleg Francesc Alemany parlarà sobre les implicacions de la patrimonialització de les festes, i l’historiador Gabriele Mayol oferirà una aproximació a les festes de l’illa. En el segon bloc, Salvador Palomar, del centre de recerca La Carrutxa, reivindicarà que la festa és el dimoni, i la sociòloga Verònica Gisbert reflexionarà sobre la pervivència del masclisme en les festes populars.

Diumenge al matí l’historiador Antoni Janer Torrents oferirà una mirada històrica del dimoni, des del Tàrtar, l’Hades o els Camps Elisis del món clàssic fins a l’actualitat, passant pel mite de les parques, Dràcula o Faust. Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, serà l’encarregada de tancar el simposi, amb la presentació de les actes de l’edició anterior i les conclusions.

L’assistència al simposi és gratuïta però cal inscripció prèvia abans del 20 d’octubre. També hi ha la possibilitat d’assistir a les sessions en línia. Consulteu el programa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa