Tornaveu
El 2n Congrés de Transhumància reflexionarà sobre el canvi climàtic i la crisi energètica

El desplaçament dels pastors amb els ramats a les herbes d’alta muntanya a l’estiu i cap a les valls a l’hivern és una pràctica en perill d’extinció. Però la transhumància, tot i semblar un ofici i una forma de vida del segle passat, pot tenir un paper clau en la lluita contra el canvi climàtic, la prevenció d’incendis, la preservació de la biodiversitat o en l’equilibri territorial. A més, els camins ramaders han constituït una xarxa de comunicacions on, a més a més dels animals, s’han desplaçat persones, béns, notícies, coneixements i formes de vida.

Tots aquests temes estaran presents en el 2n Congrés de Transhumància, que arriba sis anys després de la primera edició amb més dies i més activitats. Enguany la cita aposta per donar més visibilitat als aspectes i reptes actuals de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte que pot tenir per al sector la crisi climàtica i energètica global.

Tres eixos temàtics

Les comunicacions es poden presentar en alguns dels tres eixos que articularan el programa. El primer, Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur, reflexionarà sobre la situació actual, les oportunitats i els reptes de la transhumància, com el relleu generacional, la nova PAC, l’accés a la terra, els comunals, la igualtat de gènere.

El segon se centrarà en la Transhumància com a activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial, i inclourà projectes que s’estan desenvolupant al territori, tant a escala local com nacional.

El tercer eix, Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals, debatrà sobre el futur de l’activitat transhumant a Catalunya, al voltant del canvi climàtic, les infraestructures, el marc legal, la gestió i planificació de les actuacions de valorització, manteniment i millora.

Les comunicacions, conjuntament amb les ponències del congrés, seran editades i publicades. Podeu consultar la informació en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa