Tornaveu
Educació i cultura popular, a debat al Som Cultura Popular

Com aconseguir que la cultura popular segueixi sent una eina formativa i de cohesió social per a les noves generacions? No és una pregunta senzilla de respondre, però s’abordarà amb el màxim rigor científic en la segona edició del Som Cultura Popular, que tindrà lloc a la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona entre el 25 i 28 de gener de 2018. Aquest ha estat l’escenari escollit per presentar les conclusions del Fòrum d’Educació i Cultura Popular, que durant el 2017 ha reunit un comitè científic interdisciplinar per plantejar els principals reptes entorn aquest binomi. 26 antropòlegs, sociòlegs, pedagogs i mestres n’han format part per assessorar els centres educatius, AMPA, ajuntaments i entitats que volen treballar en aquesta direcció.

Les conclusions extretes pel fòrum, que es presentaran el 26 de gener a l’Auditori Biblioteca Ignasi Iglésias Can Fabra, s’han dividit en diferents nivells d’anàlisi. Del més a menys abstracte: quina visió de la cultura popular correspon al segle XXI i com s’ha de traslladar als centres escolars, quins continguts poden recrear-se en els diferents nivells del sistema educatiu, i finalment quines propostes concretes es poden introduir en els currículums pedagògics.

Des d’aquest marc acadèmic, el fòrum ha definit quatre àmbits d’actuació: intel·lectual (quin és el valor de la cultura popular i quins sentiments d’identitat genera), social (la incorporació de noves expressions de cultura popular, com compaginar el seu foment amb la pluralitat religiosa o la laïcitat), comunicatiu (la influència de la ràdio, la televisió, i especialment les xarxes socials) i l’estrictament educatiu, en qualsevol de les seves nivells: infantil, primària, secundària, educació professional i artística, educació en el lleure i la formació dels educadors.

La presència del fòrum en el Som Cultura Popular, tanmateix, no es limitarà al camp teòric. Dissabte 27 (09:00 – 14:00h), els centres educatius i les AMPA d’arreu del país explicaran les iniciatives que han emprès en la difusió del folklore català. Entre altres campanyes, s’exposarà la difusió dels gegants, la gralla, el flabiol o el ball de gitanes. Prendran el seu relleu els ajuntaments i les entitats culturals, que durant la mateixa tarda del 27 (16:00 -19:30h) i el matí del diumenge 28 (10:00 – 13:00h) també exposaran les seves experiències.

El Som Cultura Popular 2018 és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, Adifolk i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa