Tornaveu
Convocada la IX Beca de recerca històrica Terra d’Ateneus

Actualment, a Catalunya es té constància d’uns 400 ateneus, que són part d’una extensa xarxa que arriba fins a les 4.000 associacions. Sorgits ara fa gairebé 200 anys, amb clara inspiració en les societats científico-literàries que la Il·lustració estengué a Europa durant el segle XVIII, al nostre territori van esdevenir un model principalment interclassista i amb una clara vocació social i instructiva cap a les classes obreres populars. Des d’aleshores, els ateneus han tingut un paper clau en la formació i promoció de la cultura i la llengua, la cohesió i la integració social, essent catalitzadors de cultura i batec de la societat civil.

Incentivar la recerca sobre el moviment ateneístic i la seva repercussió social és l’objectiu de la beca, que compta també amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i d’Arç Cooperativa.

Segons les bases, la proposta haurà d’incloure l’estudi, com a mínim, de dos ateneus, i a ser possible que un dels dos estigui en actiu actualment, i la seva incidència en el context cultural. La data límit per presentar-se és el 21 de febrer. La recerca ha de desenvolupar-se entre març i desembre de 2022.

El jurat valorarà l’interès científic del projecte presentat, la metodologia de treball i l’historial científic del sol·licitant o del grup que presenta la proposta, i tindran preferència els estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i aquells vinculats a territoris on no existeixi cap treball sobre aquesta temàtica.

La beca serà dotada amb 3.000€ i la posterior edició de l’estudi a través de la col·lecció ‘Terra d’Ateneus’ de l’Editorial Afers.

L’any passat, la Beca es va concedir a l’obra L’Aliança del Poblenou i l’Ateneu Colón, la coordinació i les diferències de dues entitats populars, de la periodista Maria Favà.

Més informació en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa