Tornaveu
‘Colominament’, Premi Rafael Patxot 2021

Colominament proposa un enfocament de recerca poc explorat: catalogar les pràctiques etnològiques de Santa Coloma de Queralt segons els set àmbits de patrimoni cultural immaterial definits per l’Institut Ramon Muntaner: 1) Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació; 2) activitats productives, processos i tècniques; 3) creences, festes, rituals i cerimònies; 4) representacions, escenificacions, balls, jocs i esports tradicionals; 5) manifestacions musicals i sonores; 6) salut, alimentació i gastronomia; i 7) formes de sociabilitat col·lectiva i organització social.

En total, la catalogació està conformada per 163 ítems, recopilats gràcies al buidatge en bibliografia i nombroses hemeroteques, a la recerca arxivística i també a entrevistes en profunditat a gent de Santa Coloma. Amb l’objectiu de no desvirtuar les fonts originals, Colominament les reprodueix literalment. D’aquesta manera, es vol plasmar el contingut de la pràctica etnològica, però també la vivència viscuda pels informants.

L’atorgament del Premi Rafael Patxot està premiada amb la publicació de l’obra i una dotació econòmica de 5.000 €, gentilesa de la Diputació de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa