Tornaveu
Ceret debat aquest cap de setmana al voltant de la música i el foc

Les cançons de falles recollides per Palmira Jaquetti, el simbolisme les músiques de Sant Antoni a Mallorca i de la Fia-Faia, el significat de les vetlles de camp del moviment escolta, o la construcció de la música en les festes actuals. Són alguns dels temes que es debatran aquest cap de setmana en el VI Simposi Internacional de Focs Festius que es fa a la capital del Vallespir, als Pirineus Orientals. La trobada comptarà amb una vintena d’experts, músics, musicòlegs historiadors, antropòlegs i especialistes en cultura popular. En el marc del simposi, dissabte a la nit hi haurà un correfoc pels carrers del centre i diverses exposicions.  

El flabiolaire Pere Jordà-Manaut i el músic i director del Museu de la Música de Ceret, Oriol Lluís, inauguraran divendres a la tarda una nova edició d’aquest simposi itinerant dedicat enguany a la relació entre el món musical i les festes del foc.

El programa acadèmic s’ha estructurat al voltant de tres eixos. El primer, ‘Foc, música i ball. Pràctiques musicals a l’entorn del foc’, vol posar en relleu totes aquelles músiques i balls on el foc té un paper fonamental i sovint ha contribuït a la seva transmissió. Aquest àmbit comptarà amb les ponències de Jaume Ayats, músic i comissari de l’Any de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya; Bàrbara Duran Bordoy, de la Universitat de les Illes Balears, i Miqui Giménez, dels Ministrils del Raval, entre d’altres.

El segon àmbit se centrarà en les músiques i foc en el segle XXI. L’etnomusicòloga Anaís Falcó reflexionarà sobre la construcció sonora a la festa contemporània, la compositora Neus Simon parlarà sobre el so de la Fia-Faia; l’historiador Josep Alavedra, sobre les festes de Sant Sebastià de Matadepera, i Loris Romano, delegat de la regió de Publia, sobre l’experiència en aquesta regió italiana.

En el tercer bloc es presentaran diverses comunicacions de temàtica lliure. Hi participaran, entre d’altres ponents, l’exconseller Lluís Puig, qui reflexionarà sobre les oportunitats i amenaces en els processos de patrimonialització; i també l’antropòleg Josep Fornés i l’historiador Josep Maria Contel.

Correfoc i exposicions

Més enllà de Congrés, Ceret oferirà diverses activitats relacionades amb les músiques i el foc, obertes a la ciutadania. Al Museu de la Música es podran visitar dues exposicions, la primera, sobre els cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, i una altra sobre l’Era Sent Joan. Comminges et Varousse, mentre que el Museu de la Música acollirà una mostra sobre els correfocs.

Dissabte al vespre, el foc, les espurnes, la pólvora i la música sortiran als carrers de Ceret amb els diables del Riberal. El correfoc partirà de la Place de la République i acabarà a la Place de la Liberté, on hi haurà cremat per a tots els participants.

Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa