Tornaveu
Ceret acull les 13es Trobades Culturals Pirinenques

La Societat Andorrana de Ciències coordina anualment les Trobades Culturals Pirinenques. Enguany se celebra el 29 d’octubre a l’Auditori Sala de la Unió de Ceret. El leitmotiv escollit pels organitzadors és Art i Història, un títol premeditadament genèric per poder aixoplugar un ampli ventall de recerques. Representants de tots els territoris de les associacions integrades en la SAC hi seran presents per presentar les seves investigacions més recents.

Els ponents han estat escollits per la seva vàlua acadèmica i el grau d’implicació amb les seves comarques. Entre altres temàtiques, la jornada pivotarà entorn la gestió del patrimoni, la investigació d’episodis històrics, la influència dels paisatges pirinencs en alguns mestres de la pintura (Fortuny, Picasso…), els aspectes etnogràfics que acullen aquestes muntanyes, o bé la construcció i preservació de l’art romànic.

El programa també preveu la presentació en societat del llibre Natura i cultura al Pirineu, resultat de les transcripcions de les 12es trobades culturals pirinenques que es van celebrar a Prada de Conflent l’any 2015. Els seus lectors hi trobaran vint-i-cinc articles, presentats en una edició molt curosa, que versen sobre la influència mútua que el paisatge i les comunitats humanes (en aquest cas, pirinenques) exerceixen entre sí.

Les Trobades Culturals Pirinenques no són les úniques diades de reflexió promogudes per la SAC. Des de 1986, organitzen conferències per reflexionar entorn l’evolució de la cultura tradicional andorrana. La darrera publicació que ha editat, El sentit del folklore avui, recull les ponències de la XX Jornada de la Societat Andorrana de Ciències, que es va celebrar amb motiu de la Setmana de la Diversitat 2015. Segons Àngels Mach, presidenta de la SAC, era un llibre necessari “en la mesura que cal conèixer com són les tradicions pròpies per poder-les valorar i perpetuar alhora que les actualitzem (…) És un equilibri fràgil en la societat tecnològica actual”.

La Societat Andorrana de Ciències està formada pel Centre d’Estudis Aranesi, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Ceretans, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, l’Àmbit de Recerques del Bergadà, el Centre d’Estudis Ribagorçans, l’Institut d’Estudis Aranesi, els Amics de Besalú i el seu Comtat, el Casal de Conflent i el Centre Cultural Català del Vallespir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa