Tornaveu
Cabrils acull una jornada de debat i promoció del patrimoni cultural i immaterial del Maresme

A l’església de Santa Creu de Cabrils, el campaner Jaume Tolrà segueix tocant cada dia les campanes a mà, anunciant la població si hi ha una festa, que és hora de missa o si s’ha produït alguna defunció. Malgrat l’electrificació de les campanes associades al rellotge, algunes poblacions encara conserven l’ofici del campaner, un art que, pels veïns i veïnes que van viure abans del segle XXI, seria com avui el correu electrònic, el Twitter o el WhatsApp.

Els tocs de campana són només una de les moltíssimes expressions del patrimoni cultural i immaterial que es poden trobar al Maresme. En aquesta llista, s’inclouen des de festes i representacions i rituals, molts d’elles arrelades a tot el territori català, com el Corpus, que vesteix de flors i colors els carres de Cabrils, les festes majors, els Tres Tombs, els castellers o els balls de gegants, fins a la subhasta de peix recitada o “cantada” que es fa diàriament a la Llotja del Peix de Montgat, o les llegendes i tradicions orals relacionades amb indrets topogràfics, com la llegenda de la cova de les Bruixes de Montcabrer o de les Bones Dones, una muntanya emblemàtica del Parc de la Serralada Litoral.

Donar a conèixer tota aquesta riquesa del patrimoni immaterial, promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana, i debatre els objectius de la 13a Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. La jornada, amb el títol de “El patrimoni cultural immaterial. El batec de la gent del Maresme”, es farà al Centre Cívic La Fàbrica de 9 a 19 hores.

La jornada, oberta a tot el públic, començarà amb una taula rodona, a càrrec de Rafel Folch, tècnic de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Lluís Garcia Petit, director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya; Montserrat Garrich, coordinadora de l’Inventari de danses vives de Catalunya i comissària de l’any Capmany, i Maria Àngels Travé, coordinadora de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de la vegueria del Penedès.

Després s’iniciarà el torn de ponències on investigadors de tota la comarca, presentaran els treballs que han estat objecte d’estudi d’ençà que l’any passat, l’alcalde de Dosrius passés el relleu a l’alcaldessa de Cabrils, Lina Morales, durant les XII Trobades.

L’acte, que s’emmarca dins dels esdeveniments de la Festa Major de la Santa Creu, està organitzat pel Museu Arxiu de Cabrils i el col·lectiu de Recerca El Bou i la Mula amb el suport de l’Ajuntament de Cabrils, l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.

Mostra del patrimoni immaterial

A la tarda, a plaça de l’Església acollirà una mostra de representacions de les diferents entitats de patrimoni cultural del municipi: els tocs de campana, a càrrec del campaner, Jaume Tolrà; el ball de gegants, pels geganters de Cabrils; actuació de la Coral La Concòrdia i la Coral de Santa Helena, que interpretaran, El Vallespir, del mestre Rafael Martínez Valls i la sardana El meu destí, de Jordi González; representació del Grup de Teatre La Concòrdia de la llegenda de la cova de les Bruixes de Montcabrer i una trobada solidària de Grups de Percussió.

Més informació en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa